Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2024
ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder - 15 stp
Ansvarlig enhet
Institutt for samfunnsmedisin
Emnetype
Emnet er forbehold studenter på bachelor i ernæring og kan ikke tas som enkeltemne.
Studiepoengreduksjon
HEL-3301 Introduction to Epidemiology 5 stp
Innhold
Studentene skal lære grunnleggende prinsipper i epidemiologi og statistikk med spesielt fokus på metoder brukt i ernæringsepidemiologi og kostholdsforskning. Studentene vil få kunnskap om studiedesign, effektmål, sentrale statistiske metoder, feilkilder og mulige konsekvenser av disse. Videre skal de lære ulike måter å samle inn kostholdsopplysninger, samt fordeler og ulemper ved disse. Studentene får også trening i kunnskapshåndtering og kritisk vurdering av litteratur. Emnet tar også for seg implementering av epidemiologi i et folkehelseprosjekt.
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper
- forklare epidemiologiens betydning for kunnskapsgrunnlaget i forebygging og klinikk, inkludert evidensgrunnlaget for de nasjonale kostrådene
- forklare formålet med forskjellige studiedesign og drøfte fordeler og ulemper ved de enkelte
- gjøre rede for grunnleggende deskriptive og analytiske epidemiologiske mål
- gjøre rede for feilkilder i epidemiologien (målefeil, seleksjonsfeil, konfundering), og mulige konsekvenser av disse
- forklare begrepet kausalitet (årsakssammenheng) og kjenne til kausalitetskriterier
- gjøre rede for ulike statistiske regresjonsmetoder som brukes i epidemiologiske undersøkelser
- kjenne til begrepet «kunnskapsbasert praksis» og gjøre rede for hva det betyr
- forklare formålet med kvalitative intervju, og redegjøre for grunnleggende prinsipper for formulering av spørsmål til et kvalitativt intervju
- beskrive metoder for å skaffe informasjon om kostinntak på gruppe- og individnivå, diskutere fordeler og ulemper ved de enkelte og vurdere hvilken type informasjon de forskjellige metodene bidrar med
- beskrive oppbygningen av en vitenskapelig artikkel og forklare prinsippene for meta-analyser og systematiske litteraturoversikter
- kjenne til lovverk og formelle godkjenninger for å drive med helseforskning
Ferdigheter
- gjenkjenne ulike studiedesign
- beregne og tolke mål for sykdomsfrekvens, risiko og forebyggingspotensiale
- utføre aldersjustering av epidemiologiske data
- beregne og tolke mål på nytteverdien av diagnostiske tester
- velge riktig statistisk metode for å undersøke sammenheng mellom eksponering og utfall
- anvende uni- og multivariable statistiske metoder ved bruk av statistikkprogram
- bruke grunnleggende prinsipper for formulering av spørsmål i et spørreskjema
- utføre kostholdsintervju for innsamling av kostdata
- bearbeide kostdata og kunne beregne næringsinntak utfra matfrekvensskjema, kostholdsintervju og kostregistrering
- utføre enkel energijustering av kostholdsdata
- anvende kostholdsplanleggeren, dietistnett og matvaretabellen til å innhente og beregne informasjon om næringsinntak
- formulere et forskningsspørsmål innenfor ernæring, referere relevant litteratur og skrive en vitenskapelig rapport
- lese og tolke kritisk en ernæringsepidemiologisk artikkel
- analysere og forholde seg kritisk til ernæringsfaglige problemstillinger og trender i media, og vurdere disse opp mot kunnskapsbasert ernæringsarbeid
- planlegge og vurdere et folkehelseprosjekt
Generell kompetanse
- reflektere kritisk omkring egen og andres forskning innenfor ernæringsepidemiologi og kostholdsforskning
- gjennomføre et avgrenset ernæringsepidemiologisk prosjekt
- skrive en vitenskapelig prosjektbeskrivelse/rapport og referere relevant litteratur
- kommunisere forskningsgrunnlaget for de offisielle kostholdsrådene
- tilegne seg ny kunnskap innenfor ernæring
- reflektere over egne ferdigheter og formulere egne læringsmål/utfordringer
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk
Undervisning
- Forelesninger
- Kollokviegrupper
- Seminar
- Kjøkkenlab
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, eller engelsk.