Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2024

ERN-1001 Matvarekunnskap og matvaretrygghet - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for samfunnsmedisin

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter på studieprogrammet bachelor i ernæring, og kan ikke tas som enkeltemne.

Studiepoengreduksjon

ERN-2005 Matvarekunnskap og matvaretrygghet 10 stp

Innhold

Studentene skal tilegne seg kunnskaper om matvarers oppbygging, egenskaper, bruksområder, miljøpåvirkning og innhold av næringsstoffer, andre aktive virkestoffer og fremmedstoffer, samt deres betydning for kostholdet som helhet. De skal ha spesifikke kunnskaper om hvilke hovedgrupper av matvarer og komponenter i matvarer som er gode kilder til ulike næringsstoffer. Studentene skal lære om risiko forbundet med matbårne infeksjoner, intoksikasjoner, miljøgifter og genmanipulering og kunne evaluere nytte- og risiko. Studentene skal kunne beskrive ulike biokjemiske prosesser som oppstår under lagring og bearbeiding av mat, og deres betydning for matvarers egenskaper, innhold av næringsstoffer, mattrygghet og helse. Studentene skal anvende kunnskaper om tradisjonell samisk matkultur og de vanligste kosthensyn i henhold til religion, kultur og livssyn i kostplanlegging.

Studentene skal kunne bruke matvaredatabaser og næringsberegningsprogrammer til å innhente informasjon og beregne næringsinntak, og skal kunne tolke næringsdeklarasjoner. Videre skal de kunne vurdere ulike kosthold utfra de nasjonale kostrådene, og foreslå tiltak i tråd med de matvarebaserte kostrådene. Studentene skal også få innblikk i måltidsproduksjon og måltidsservice ved storkjøkken i kommunen eller spesialisthelsetjenesten gjennom praksis.

Etter gjennomført emne skal studentene kunne utarbeide generelle kostplaner i tråd med retningslinjer og de nasjonale kostråd- og næringsstoffanbefalingene.


Hva lærer du

Kunnskap:

Ferdigheter:

Generell kompetanse:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Det vil være varierte undervisnings- og arbeidsformer:

Praksis: Det er 3 dager praksis/hospitering i dette emnet.

Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk og/eller engelsk.