Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2024
ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Studiepoengreduksjon
Innhold
Emnet skal gi studentene en innføring i ernæringsfaget og synliggjøre hvordan ulike disipliner jobber med ernæring.
Første delen av emnet er en introduksjon til menneskekroppen, felles med medisin- og tannlegestudentene. Senere blir det globale sykdomspanoramaet knyttet til over-, feil- og underernæring presentert, sammen med forebyggingspotensialet. Studentene skal bli kjent med ernæringspolitikk og aktørene i matmarkedet. Viktige aktører på mat- og helsefeltet, lover og forvaltningsnivå lokalt, nasjonalt og internasjonalt blir også introdusert. Studentene skal lære enkle måter å analysere ernæringssituasjonen på, og kjenne til strategier og tiltak innen folkehelsearbeid. Studentene skal reflektere over de ulike rollene mat, ernæring og spising har i samfunnet, og på denne måten ta inn perspektiv både fra ernæring/matvarekunnskap, sykdomslære, antropologi og psykologi. Emnet inneholder også en innføring i statistikk.
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper:
- beskrive hovedfunksjonen til organsystemene og hvordan de bidrar til homeostase
- beskrive hva en klinisk ernæringsfysiolog gjør, og gjengi hovedprinsippene for Prosess for ernæringsbehandling (NCP)
- forstå behovet for og bruk av konsistenstilpasset kost for personer med spise- og svelgevansker
- kjenne til organiseringen av ernæringsarbeidet i helsevesenet
- kjenne til de største globale og nasjonale ernæringsutfordringene
- gi eksempler på ikke-smittsomme sykdommer som har sammenheng med kosthold
- beskrive sosial ulikhet i helse
- beskrive de nasjonale kostrådene
- beskrive de nasjonale kostrådene i bærekraftperspektiv
- beskrive nøkkeldokument for utformingen av norsk ernæringspolitikk
- forklare hva som menes med matsystemer
- forklare hvordan retten til mat er forankret i ulike menneskerettighetserklæringer
- forklare hva det vil si at maten skal være kulturelt og sosialt akseptabel, særlig med tanke på etnisitet, religion og livssyn
- forklare kulturelle og samfunnsmessige dimensjoner ved mat og måltid, og reflektere over mat som næringsmiddel, handelsvare, identitetsmarkør og sykdomshemmer/fremmer
- ha innsikt i ernærings- og helsekompetanse
- forklare strategier for individrettet og befolkningsrettet folkehelsearbeid
- beskrive data ved hjelp av de vanligste deskriptive teknikkene, beskrive normalfordeling og vurdere om data oppfyller vilkår for bruk av statistiske tester
- få kunnskap og forståelse for grunnleggende hverdagsrutiner, smittevernsrutiner, og tverrfaglig samarbeid i sykehjem
- få innsikt i sykehjemmets mat- og måltidsrutiner og rutiner for ernæringsarbeidet
Ferdigheter:
- bruke medisinsk terminologi knyttet opp til kroppsplan, kroppshuler, organ/hovedstrukturer i de ulike organsystemene og oppgi lokasjon av kroppsdeler/organ
- innsikt i lokale, regionale, og nasjonale aktører som kan være samarbeidspartnere i det lokale ernærings- og folkehelsearbeidet
- gjøre enkle analyser av ernæringssituasjonen i ulike befolkningsgrupper
- analysere sentrale ernæringsutfordringer globalt, og kjenne til de vanligste ernæringsrettede tiltak og strategier
- samtale med pasient/bruker om kosthold, gi eksempel på hvilke kommunikasjonsferdigheter som blir brukt i pasientsamtaler, og hvordan slike ferdigheter kan brukes til å skape samarbeid og struktur i samtalen
- spesifisere hypoteser, bruke begrep relatert til hypotesetesting, velge korrekt statistisk testmetode og gjøre utregninger ved hypotesetesting
- samarbeide og kommunisere med ansatte og beboere i kommunal helsetjeneste
- bidra i hensiktsmessige, ernæringsrelaterte- og generelle arbeidsoppgaver i kommunal helsetjeneste
Generell kompetanse:
- reflektere over egne kommunikasjonsferdigheter
- observere og gi konstruktiv tilbakemelding på medstudenters kommunikasjonsferdigheter
- reflektere over egne ferdigheter og formulere egne læringsmål/utfordringer
- kan innhente kunnskap og foreta faglige vurderinger i tråd med kunnskapsbasert praksis
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
- Forelesninger
- Gruppearbeid
- Presentasjon
- Studiebesøk/omvisning
- Case
- Lab (inkludert kjøkkenlab)
- Seminar
- Praksis
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, eller engelsk.