Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2024
BIO-2014 Praksis i næringslivet for biologistudenter - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Emnet foregår over to semester. Gjennom en praksisplass gir emnet en praktisk innføring i arbeidsoppgaver, rutiner og fokusområder i en bedrift, en institusjon eller en organisasjon. Studentene vil bli introdusert for kravene i emnet ved starten av høstsemesteret. Studentene skal finne og søke praksisplass i løpet av høstsemesteret. Under seminarene vil studentene få hjelp og råd for å identifisere relevante praksisinstitusjoner, skrive CV og søknadsbrev. Når studenter har funnet en praksisplass, skal de og veilederen ved vertsinstitusjonen avtale aktiviteter / prosjektdeltakelse, og en kort prosjektbeskrivelse med arbeidsplan. Denne skal godkjennes av fagansvarlig. En trepartskontrakt skal signeres mellom studenten, vertsinstitusjonen og UiT. Praksisperioden gjennomføres i påfølgende vårsemester.
I løpet av praksisperioden og som del av arbeidskravene, skal studentene levere 2 blogginnlegg for å dele sine erfaringer fra praksisoppholdet og å reflektere over hvordan praksisoppholdet er med på å gjøre utdanningen mer arbeidslivs-relevant.
Videre skal studentene holde en muntlig presentasjon på 15-20 minutter, som er åpen for ansatte og studenter ved Institutt for Arktisk og Marin Biologi. Foredraget har som formål å introdusere praksisplassen, beskrive arbeidet som er utført og dele erfaringer og læringsutbytte.
I løpet av emnet vil studentene tilegne seg viktige kunnskaper og ferdigheter i forbindelse med søknadsskriving, og de vil gjøre seg kjent med institusjonens funksjon, organisering og arbeidsforhold. I tillegg vil studentene også få muligheten til å bruke sin kunnskap på profesjonelle aktiviteter.
Hva lærer du
Etter fulført emne skal studenten ha tilegnet seg:
Kunnskap
- kjenne til hovedtrekkene i den virksomheten den har praksis i, herunder historie, formål, organisasjon og formell ledelsesstruktur
- ha tilegnet seg kunnskap om bedriftens/virksomhetens plass og funksjon i den aktuelle sektoren
- kjenne til sektorens rammevilkår, herunder de lover, forskrifter og regler som gjelder
- ha kjennskap til hvilke krav og forventninger det stilles til arbeidstakere og ledere i den aktuelle bedriften / sektoren
- utføre arbeidsoppgaver i en praksisbedrift etter anvisning fra nærmeste leder
- kjenne til hovedtrekkene i arbeidslivets spilleregler, herunder etikk, ansvarsforhold, og de plikter og rettigheter man har som arbeidstaker
Ferdigheter
- identifisere og kontakte relevante institusjoner for senere ansettelse
- skrive søknad / motivasjonsbrev og CV
- overfør teoretisk kunnskap til praktiske oppgaver
- kan reflektere over egen og samfunnets generelle faglig kunnskapsnivå og kunnskapsbehov
- kan beherske relevante faglige verktøy og teknikker brukt gjennom den aktuelle utplasseringen
Generell kompetanse
- vise autonomi, ansvar og respekt i et arbeidsmiljø
- vurdere og reflektere over relevansen av kunnskap tilegnet gjennom studiet i forhold til hva bedrifter/institusjoner etterspør og har behov for
- har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger
- kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
2 timer informasjonsmøte og 2 dager (12 timer) veiledende arbeidsseminar for utvikling av CV og jobbsøknader arrangeres i høstsemesteret med en profesjonell karriereveileder. I høstsemestret vil det være tilbud om ukentlige møter for individuell veiledning. Det vil være et seminar i blogg-skriving samt noen oppfølgingsmøter i vårsemestret. Studenter vil anslagsvis bruke 50 timer i høstsemesteret og minimum 120 timers praksis i vårsemesteret.
Eventuell nødvendig sikkerhetsopplæring under praksisperioden vil bli avtalt gjennom trepartskontrakten med vertsinstitusjonen.