Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2024

LER-1710 Nordsamisk språkkunnskap med didaktikk del 1 - 15 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for lærerutdanning og pedagogikk

Emnetype

Emnet er et fagvalg i grunnskolelærerutdanning for 1.-7. og 5.-10. trinn. Emnet kan ikke tas som enkeltemne. Emnet kan tas som videreutdanning av lærere

Forkunnskapskrav
Jf. opptakskrav og progresjonskrav i studieplanen for grunnskolelærerutdanning for 1.-7. og 5.-10. trinn.

Søknadsfrist 11. august på UiTs Søknadsweb.søknadskode 5000, gjelder for videreutdanning for lærere.

Studiet bygger på minst samisk 2. språk på videregående eller minst 30 stp. nordsamisk som fremmedspråk fra UiT eller Samisk høgskole eller tilsvarende. All undervisning foregår på samisk. For videreutdanningsstudenter gjelder forkunnskapskravet fullført lærerutdanning i tillegg til kravet om samisk språkkunnskap.


Innhold

Emnet skal gi studentene grunnleggende kunnskap om samisk språk, både grammatikk, litteratur og kultur, og innsikt i didaktikk relevant for 2. språksundervisning. Det arbeides også med å styrke studentens identitet som språkbruker, og forståelsen av lærerrollen for samisk som et truet språk. I tillegg til å jobbe med å forbedre studentens egen muntlige og skriftlige kompetanse, knyttes språkkunnskapen til språklæringsmetoder og ressurser for undervisning samisk 2 i grunnskolen.

Emnet er delt i to, del 1 og del 2, og gis over to studieår. For å gi et best mulig studiemiljø for studentene, vil hoveddelen av undervisninga gis for 1. års og 2. årsstudentene samlet, og hvilke temaer som vektlegges hvert år, vil derfor variere. Beskrivelse av innhold og læringsmål gjelder for del 1 og del 2 samlet.


Hva lærer du

Kunnskap:

Studenten har

Ferdigheter:

Studenten kan

Kompetanse:

Studenten


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisnings- og eksamensspråk er nordsamisk, norsk kan være hjelpespråk.

Undervisning

Emnet tilbys i form av gruppeundervisning. Emnet er intensivt og har en rask progresjon. Studentene må derfor jobbe regelmessig på egenhånd og/eller i kollokviegrupper med tekstlesing, oppgaveløsning, oversettelser og snakketrening. Det regnes med aktiv deltakelse fra studentene og at samisk er kommunikasjonsspråket også mellom studentene. I tillegg til undervisning på samlinger, vil det gis ukentlig undervisning, stedlig eller digitalt, til de studentene som trenger mest styrking av sitt samiske språk.

Kvalitetssikring

Emnet evalueres i henhold til instituttets retningslinjer.

Praksis

For nærmere informasjon om praksis, se egen praksisplan.