Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2024
SOS-1003 Medisin og samfunn - 10 stp
Ansvarlig enhet
Institutt for samfunnsvitenskap
Emnetype
Emnet er et valgfritt fordypningsemne innen bachelorstudiet i sosiologi, men kan også tas som enkeltemne eller som støtteemne i andre bachelorgradsprogrammer. Passer for studenter på lektorutdanning med fag 1 eller fag 2 i sosiologi.
Innhold
Emnet tar opp forholdet mellom helse, sykdom og samfunn. Hensikten med kurset er å vise at sykdom og helse må sees i sammenheng med det samfunnet de er en del av. Det vil bli lagt vekt på å forstå og å analysere medisinens rolle i dagens samfunn, og det vil spesielt bli fokusert på de utfordringer medisinen står overfor. Temaer som forebyggende medisin, risiko, kjønn og ulikhet vil være sentrale.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Søknadskode 9199 enkeltemner lavere nivå.
Hva lærer du
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:
Kunnskap:
Studenten har:
- oversikt over samfunnsvitenskapelige teorier og forskning om forholdet mellom medisin og samfunn
Ferdigheter:
Studenten kan:
- redegjøre for samfunnsvitenskapelige teorier knyttet til forholdet mellom medisin og samfunn og anvende disse i drøftingen av empirisk kunnskap på dette feltet
Kompetanse:
- kunne formidle sosiologisk kunnskap om forholdet mellom medisin og samfunn
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisningsspråk er norsk. Eksamen kan avlegges på norsk eller et annet skandinavisk språk. Det kan søkes instituttet om å avlegge eksamen på engelsk.
Undervisning
Emnet består av omtrent 8 dobbeltimer med forelesninger og omtrent 8 dobbeltimer med seminar. Gjennom seminarundervisning får studentene trening i å legge frem faglig innhold både muntlig og skriftlig.
Kvalitetssikring av emnet: Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.