Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2023

BIO-2005 Biologiske ressurser i nord - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for arktisk og marin biologi

Emnetype

Valgemne for studenter på bachelorprogrammene i biologi og fiskeri- og havbruksvitenskap med ressursforvaltning som studieretning. Emnet tilbys også for nordiske utvekslingsstudenter.

Emnet kan tas som enkeltemne.

Studentantall på emne: maks 25


Innhold

Gjennom en økosystemtilnærming tar kurset for seg noen marine-, ferskvann-, vilt- og botaniske ressurser som utnyttes direkte eller indirekte av menneske i nordområdene og bidrar til økosystemtjenester. I dette inngår en introduksjon til livsgrunnlaget for de ulike biologiske ressursene, samt hvordan de påvirkes av naturlige og menneskeskapte faktorer (inkludert klima). Emne tar for seg utfordringer med bærekraftig bruk og miljøtiltak på lokalt og regionalt nivå og hvordan dette har sammenheng med nasjonalt og internasjonale føringer. Undervisningen inkluderer også direkte kontakt med representanter fra ulike forskning- og forvaltningsorgan, samt næringsutøvere som har sin virksomhet knyttet til biologiske ressurser i nord.

I den marine delen fokuseres det på økosystemforvaltning og bestander av fisk, krepsdyr og sjøpattedyr. Under ferskvannsdelen legges det vekt på ferskvannsfisk, inkludert høyarktiske bestander og den marine fasen til våre laksefiskarter. I viltdelen vektlegges hjorte- og småviltbestander og modeller for forvaltning av disse. I den botaniske delen fokuseres det både på plantene som direkte høstbare ressurser og deres basisrolle for høyere trofiske nivå i økosystemene.


Opptakskrav

Generell studiekompetanse + REALFA

Søknadskode 9197 enkeltemner i realfag.

Det er et krav om grunnleggende kunnskaper i biologi og økologi fra høgskole eller universitet. Grunnleggende kunnskaper i kjemi og matematikk er en fordel.


Hva lærer du

Kunnskap:

Ferdigheter:

Generell kompetanse:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Undervisningen gis gjennom forelesninger, obligatoriske feltaktiviteter og seminarer. Forelesninger kan foregå både fysisk og digitalt. Av feltaktiviteter inngår en feltekskursjon til Alta-Finnmark, et kort marint tokt utfra Tromsø, samt en to timer botanisk øvelse i nærheten av campus. Seminar med eksterne forelesere fra forskning- og forvaltningsorganisasjoner, samt muntlig bidrag fra studentene gjennom paneldebatt og presentasjoner.

Nødvendig sikkerhetsopplæring gis i undervisningen.

Undervisningsomfang (om lag):