Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2023

HEL-3159 Fagutøvelse i helsesykepleie - 20 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for helse- og omsorgsfag

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter med studierett ved master i helsesykepleie ved UiT, og kan ikke tas som enkeltemne.

Innhold

Emnet er fordelt på to praksisperioder á 6 uker. Begge praksisperioder gjennomføres i samme kommune. Praksisstudiet i helsesykepleie gir erfaring med helsesykepleie i kommunehelsetjenesten. Studiet bygger på sykepleie, og bidrar til å videreutvikle og anvende sykepleie i helsefremmende og forebyggende arbeid. Praksisstudiene bygger på de forutgående emnene i studiet. Studiene vektlegger både bredde- og dybdekunnskap i helsesykepleiefagets ulike arbeidsområder.

Læringsprosessen forutsetter stor grad av selvstendighet, initiativ og gjennomføringsevne.

Tjenesteutøvelse i helsesykepleie krever, i tillegg til praktiske ferdigheter, evne til muntlig og skriftlig redegjørelse- og beskrivelse av egne praktiske læresituasjoner hvor kritisk refleksjon og vurdering vektlegges.

Studentenes holdninger, praktiske ferdigheter, evne til samhandling og kommunikasjon, selvstendighet og ansvarlighet er sentrale aspekter i dette emnet.

Hovedinnholdet i emnet er personlig og profesjonell erfaring med tjenestefeltets praksis. Både mangfold av situasjoner, gjøremål, nivå og dybde i læringen er vesentlig. Samtaler, veiledning, rådgiving, helseopplysning og undervisning i møter, og konsultasjoner med barn og unge i alle aldre og deres foreldre/omsorgspersoner er en vesentlig del av emnet. Det forutsetter erfaring med helsestasjons - og skolehelsetjenesten ved ulike alderstrinn, og med de oppgaver tjenesten innebærer. Kartlegging og vurdering av behov og tiltaksnivå, oppfølging av tiltak og valg av innfallsvinkel inngår. Hjemmebesøk og oppsøkende arbeid skal ivaretas. Brukerperspektivet vektlegges i dialog med barn og unge og deres foreldre/omsorgspersoner. Vurdering av metoder som er relevante for helsesykepleiefaget inngår. Det fokuseres på fastsatte prosedyrer, nøyaktighet og skriftlig dokumentasjon. Samtidig er evne til samarbeid, utøvelse av faglig skjønn og tilpasninger til individualitet sentralt.

I læreprosessen vil utføring av faglig arbeid ha progresjon fra enkle og oversiktlige gjøremål til det mer krevende og komplekse ut over i periodene. Gjennomføringsevne i tråd med profesjonsetiske retningslinjer vektlegges.

Kunnskap, holdning, praktiske ferdighet er, samhandling og kommunikasjon, refleksjon, selvstendighet og helsesykepleiefaglig ansvar er vesentlig i dette emnet.


Obligatorisk forkunnskapskrav

HEL-3152 Barn og unges utvikling og helse

Hva lærer du

Kunnskaper

Studenten

Ferdigheter

Studenten

Generell kompetanse

Studenten


Undervisnings- og eksamensspråk

Det blir i hovedsak undervist på norsk. Samisk språk kan benyttes der alle forstår samisk. Andre skandinaviske språk og engelsk kan benyttes.

Eksamensspråket er norsk. Studenter kan søke om å få oppgavesett og/eller besvare eksamen på et annet språk enn det som er fastsatt i emnebeskrivelsen jf. Forskrift om studier og eksamener § 20.


Undervisning

Studentene veiledes av erfaren helsesykepleier i samarbeid med studiets faglærere.