Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2023
LER-1511 Mat og helse 1-7 - 15 stp
Ansvarlig enhet
Institutt for lærerutdanning og pedagogikk
Emnetype
Emnet er et fagvalg i grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.
Forkunnskapskrav
Jf. opptakskrav og progresjonskrav i studieplanen for grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn.
Studiepoengreduksjon
LER-1501 Mat og helse 1-7 15 stp
Innhold
- Planlegge, gjennomføre og vurdere praktiske aktiviteter i faget
- Barn og unges kosthold sett i lys av helsemyndighetenes kostråd og næringsstoffanbefalinger
- Fagdidaktikk er gjennomgående i hele emnet
- Å produsere tradisjonelle og moderne matretter fra samiske og andre lands matkulturer og religioner
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har kunnskap om:
- fagets historie, sentrale styringsdokumenter og nasjonale kostanbefalinger
- fagets didaktiske og praktiske omfang
- matvaregrupper og trygg, bærekraftig og etisk mat
- barn og unges matvaner og kostholdsutfordringer
- grunnleggende ferdigheter i faget
Ferdigheter
Studenten kan:
- praktisere faget i tråd med læreplanens intensjoner og innhold
- grunnleggende matfaglige teknikker og metoder, samt redskapsbruk
- tilberede og produsere trygg mat i tråd med nasjonale kostanbefalinger
Kompetanse
Studenten:
- har innsikt i fagets yrkesetiske problemstillinger
- kjenner til helsefremmende og samfunnsaktuelle perspektiv
- kan utøve og utvikle egen profesjonalitet i faget
- kan didaktisk planlegge og gjennomføre undervisning i mat og helsefaget, legitimert i læreplanens innhold og intensjoner
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisnings- og eksamensspråket er norsk
Undervisning
- Didaktisk refleksjon
- Forelesninger
- Veiledning
- Praktisk matfaglig arbeid
- Studentbasert undervisning
Kvalitetssikring
Emnet evalueres i henhold til instituttets retningslinjer
Praksis
For nærmere informasjon om praksis, se egen praksisplan.