Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2023

SOS-3010 Risiko og sårbarhet i det moderne samfunnet - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for samfunnsvitenskap

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne. Det anbefales at studenten har noe kjennskap til teorier om, og analyse av det moderne samfunnet - f.eks. risiko, sikkerhet og globaliseringsprosesser. Relevante fag/emner kan være sosiologi, statsvitenskap, organisasjonskunnskap, politisk teori, antropologi, økonomi, økologi og samfunn, teknologi og samfunn m.fl.

Innhold

Emnet vil ta opp litteratur og tematikk som gjelder forståelse av hvordan det moderne og senmoderne samfunnet handterer naturbetingede og samfunnsskapte trusler. Begreper om risiko, fare, sårbarhet og sikkerhet (i vid betydning: "human security") står sentralt. Særlig viktig blir teoriene om risikosamfunnet og ideene om "manufactured uncertainties" - at de sentrale risikoer som moderne samfunn/mennesker står overfor, er skapt av den teknologi og de institusjoner som er utviklet for å temme og utnytte naturen, og redusere samfunnsskapte farer som f.eks. vold og krig.

Utvikling av teknologi og samfunn gir bl.a. grunnlag for bedre ressursutnytting, nye medisiner, mer effektiv transport osv. men skaper samtidig nye former for risiko og risikobevissthet. Risiko er ikke (alltid) gitte objektive fakta men er sosialt konstruert - både fordi visse typer teknologi frambringer nye trusler/risikoer og fordi vår oppfattelse og bekymring for risiko ikke er noen direkte avbildning av objektive trusler. Måten media og offentlig kommunikasjon former eller skaper risikoopplevelse vil bli tatt opp.

I emnet vil vi også ta opp eksempler på risikodebatt knyttet til teknologisk utvikling og ny økonomisk aktivitet i Nordområdene - særlig debattene omkring olje- og gassutvinning. Emnet vil også ta opp sikkerhetsteori slik den brukes i økonomisk virksomhet og forvaltningen - og her vil HMS-tema (helse-miljø-sikkerhet) bli berørt.


Opptakskrav

Søkere må, i tillegg til generell studiekompetanse, ha bachelorgrad, cand. mag.-grad, annen grad eller yrkesutdanning av minimum 3 års omfang, eller utdanning som iht. §3-5 i UH-loven er godkjent som jevngod med de nevnte grader eller yrkesutdanning.

Søknadskode 9371 - enkeltemner på masternivå.


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskap:

Studenten har:

Ferdigheter:

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråk er norsk. Det er anledning å besvare eksamensoppgaven på et annet skandinavisk språk enn norsk. Det kan søkes om å avlegge eksamen på engelsk.

Undervisning

Emnet gis med 8 dobbeltforelesninger. Etter siste forelesning arrangeres et eksamensforberedende seminar på 2 timer. Studentene oppfordres til å lage kollokvier - dvs. jobbe i grupper i løpet av emnet.

Kvalitetssikring av emnet:

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.