Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2023
LER-1502 Mat og helse 5-10 - 15 stp
Ansvarlig enhet
Institutt for lærerutdanning og pedagogikk
Emnetype
Emnet er et fagvalg i grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.
Forkunnskapskrav
Jf. opptakskrav og progresjonskrav i studieplanen for grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn.
Studiepoengreduksjon
LER-1512 Mat og helse 5-10 15 stp
Innhold
- Sentralt i emnet inngår helsefremmende og forebyggende arbeid
- Fagdidaktikk er gjennomgående i hele emnet
- Produksjon av internasjonale, moderne og tradisjonelle matretter
- Kunnskap om sammenhengen mellom barn og unges kosthold og helse
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har:
- kunnskap om matvaremerking, matvarenes næringsinnhold og anvendelsesområder for matvaregruppene
- kunnskap om nasjonale kostanbefalinger og sentrale styringsdokumenter
Ferdigheter
Studenten kan:
- anvende ulike matlagingsmetoder og redskaper
- kan anvende helsemyndighetenes kostråd i tilberedelse og sammensetning av mat og måltider
- kritisk vurdere kostholdsinformasjon fra ulike kilder
- anvende digitale verktøy i praktisk og teoretisk arbeid
- praktisere faget i tråd med lærerplanens intensjoner og innhold.
Kompetanse
- mat og helse i et helsefremmende og samfunnsaktuelt perspektiv
- didaktisk gjennomføring av undervisning i mat og helsefaget legitimert og forankret i læreplanens innhold og intensjoner
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisnings- og eksamensspråket er norsk
Undervisning
- Forelesninger
- Veiledning
- Praktisk matfaglig arbeid
- Studentaktive læringsformer.
Antall undervisningstimer utgjør om lag 75 timer, inkludert seminar.
Kvalitetssikring av emnet
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden.
Praksis
Se egen praksisplan.