Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2023

LER-3150 Masteremne i engelsk didaktikk: Lesere og narrativer: fra klassikere til populærkultur - 15 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for lærerutdanning og pedagogikk

Emnetype

Emnet er et fagvalg i grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn og 5.-10. trinn og i master i fagdidaktikk. Emnet kan ikke tas som enkeltemne. Emnet kan tas som videreutdanning av lærere.

Forkunnskapskrav: Jf. opptakskrav og progresjonskrav i studieplanen for grunnskolelærerutdanning for 1.-7. og 5.-10. trinn, eller jf. opptakskrav for master i fagdidaktikk.


Innhold

Masteremnet videreutvikler studentens evne til å fortolke, vurdere og bruke tekst i undervisning. Det gir studenten dypere kunnskaper i teorier om litteratur og lesing i møte med didaktisk og praksisorientert forskning, og gir studenten grunnlag for å formulere og sluttføre en større forskningsoppgave i skjæringspunktet mellom disse forskningsfeltene. Emnet inneholder klassiske og populærkulturelle tekster fra ulike epoker og kontekster, og utforsker hva som er og bør være lærerens, engelskfagets og skolens posisjon i spenningsfeltet mellom tradisjon og samtidens tekster. Emnet følger to teoretiske spor i litteraturforskningen: 1) teorier om lesing, fortolkning og tekstforståelse, og 2) teorier om fortellingsstruktur og retorikk. Dette teorigrunnlaget danner utgangspunkt for bl.a. utforsking av ulike teksttyper (hvordan går motiver og strukturer igjen på tvers av ulike kulturuttrykk?), klassifisering av tekster (hva kjennetegner kanoniske tekster? Hvor går skillet mellom «høyt» og «lavt» i kulturen?) og for diskusjoner rundt betydningen av fortolkningsfellesskap og lesekontekster i skolen og i samfunnet forøvrig. Disse spørsmålene knyttes opp til den grunnleggende diskusjonen rundt engelsk som «danningsfag» eller «redskapsfag».

Veiledet akademisk skriving på engelsk er et sentralt element i dette emnet.


Opptakskrav

For studenter som tar emnet som videreutdanning er forkunnskapskravet fullført lærerutdanning med minimum 60 studiepoeng i engelsk.

Hva lærer du

Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har:

Ferdigheter

Studenten kan:

Kompetanse

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisnings- og eksamensspråket er engelsk.

Undervisning

Studentene vil møte et variert utvalg av undervisnings- og læringsformer, i tillegg til forelesninger og seminarer. Gjennom studiet legges det opp til at både faglig kunnskap, språkferdigheter og fagdidaktisk kompetanse utvikles gjennom utprøving i praksis.

Antall undervisningstimer vil utgjøre om lag 60 timer, inkludert seminar.

Kvalitetssikring av emnet

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden.

Praksis

For nærmere informasjon om praksis, se egen praksisplan.


Dato for eksamen

Mappevurdering utlevering 08.05.2023 innlevering 15.05.2023

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.