Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2022

ARK-3007 Jordsmonn og klima - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Emnetype

Emnet er et valgemne for studenter på masterprogrammet i arkeologi. Emnet passer også for studenter fra naturfag, spesielt geologi.

Emnet kan tas som enkeltemne.


Innhold

Formålet med emnet er kvalitativt å kunne forstå egenskapene til jordsmonn og hvilke prosesser som forårsaker endringer over tid.. Naturlige vilkår som luft, vann, klima, berggrunn og topografi gir forutsetninger for hvordan et jordsmonn utvikler seg. Menneskelig aktivitet påvirker også jordsmonnet og medfører langvarige endringer som kan dokumenteres tusenvis av år etter noe fant sted. Dette er en grunnleggende forutsetning for arkeologisk geofysikk hvor eksempelvis magnetiske, termiske eller elektriske kvaliteter ved jordsmonnet brukes til å dokumentere fortidig menneskelig aktivitet.

Å forstå prosessene som styrer jordsmonndannelsen er en forutsetning for å kunne bruke jordsmonnet som natur- og kulturhistorisk arkiv.

Emnet tar blant annet utgangspunkt i mineralske kornstrukturer som leire og sand og hvordan disse påvirker og gir forutsetninger for jordsmonnets utvikling. Hvordan ytre krefter, som tyngdebelastning, komprimerer et jordsmonn er avgjørende for konserveringen av eksempelvis boplasser, ferdselsveier og dyretråkk. Tyngdekraften jobber kontinuerlig og trykker nedover formen til menneskeskapte strukturer og naturlig topografi. Den forårsaker også at arkeologiske gjenstander beveger seg nedover i jordsmonnet. Vann, som befinner seg i porer i jorden, kan på den andre siden presse oppover gjenstander når det fryser og utvider seg. Stabilitet i løst materiale i skråninger, erosjon og jordsmonnets bæreevne har stor praktisk (geoteknisk) betydning.

Som fordypning velges et individuelt tema for et avsluttende karaktergivende essay.


Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret. 

Opptakskrav

Forkunnskapskrav:

Samme opptakskrav som ved opptak til master i arkeologi.

Emnet er også åpent for studenter i naturfag med elementære forutsetninger for å anvende klassisk fysikk.

Anbefalte forkunnskaper:

Realfag fra videregående skole kan være en fordel.

Søknadskode 9371 - enkeltemner på masternivå. Husk å skrive hvilke(n) emnekode(r) du søker opptak til i merknadsfeltet.  


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse

Studenten skal ha:

Ferdigheter

Studenten skal kunne:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråk er norsk.

Eksamensspråket er norsk, svensk eller dansk. Søknad om å få skrive besvarelsen på engelsk og/eller få engelsk oppgavetekst rettes til instituttet.


Undervisning

Undervisningen består av forelesninger med anledning til diskusjon, totalt i 24 timer. Undervisningen fordeles på 4 samlinger. Hver samling består av 3 dager, med 2 timer undervisning per dag.

Dato for eksamen

Hjemmeeksamen innlevering 28.11.2022

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.