Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2022
BIO-3607 Matvaretrygghet - 10 stp
Ansvarlig enhet
Norges fiskerihøgskole
Emnetype
Emnet er obligatorisk for masterprogrammet i fiskeri- og havbruksvitenskap og masterprogrammet i akvamedisin. Emnet kan tas som enkeltemne.
Studiepoengreduksjon
F-320 Matvaresikkerhet, teoretisk del 9 stp
Innhold
Undervisningen omfatter sentrale problemstillinger når det gjelder matvaretrygghet. Dette inkluderer opptak, absorpsjon og eliminering av fremmedstoffer, generell toksikologi, toksisitetstesting og fastsetting av grenseverdier, samt vurdering og håndtering av risiko. Andre temaer vil være sykdomsframkallende mikroorganismer/agens som overføres via næringsmidler og hvordan tilstedeværelse av slike i matproduksjon kan unngås. I tillegg omhandles næringsmiddelrelaterte overfølsomhetsreaksjoner, naturlige toksiner, kontaminanter og tilsetningsstoffer (E-stoffer), inkludert matsminke. Mulig helserisiko ved "ny" mat som "funksjonell mat" og genmodifisert mat vil også bli diskutert.
Søknadsfrist
1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret.
Opptakskrav
Bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap eller et biofaglig studieprogram.
Søknadskode 9371 enkeltemner på masternivå.
Hva lærer du
Kunnskap: Studentene skal ha:
- innføring i toksikologi og fremmedstoffers påvirkning på menneskekroppen
- kjennskap til risikovurdering i forbindelse med fremmedstoffer i næringsmidler
- kjennskap til hvilke fremmedstoffer som kan anses å være en risiko i næringsmiddelsammenheng
- kjennskap til begrepet normalmikrobiota, patogenitet og virulensfaktorer hos mikroorganismer og hovedtrekkene i kroppens forsvar mot invaderende mikrober
- forståelse av distinksjonen mellom infektive og intoksikerende matvarebårne patogener og kunnskap om viktige representanter for begge kategorier
Ferdighet: Studentene skal kunne
- utføre utvalgte analysemetoder knyttet til matvaretrygghet og rapportere resultater fra slike analyser
Kompetanse: Studentene skal ha:
- tilstrekkelig forståelse og kunnskap til å vurdere de aktuelle problemstillingene knyttet til matvaretrygghet som næringsmiddelindustrien jevnlig blir møtt med
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk.
Undervisning
Forelesninger, laboratoriekurs og seminarer.
Dato for eksamen
Skriftlig skoleeksamen 06.12.2022
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.