Skriv ut | ![]() | Lukk vindu |
Høst 2022
MAS-2500 Bearbeiding inkl måleteknikk og materiallære - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Materiallære:
Typer av konstruksjonsmaterialer (metaller, glass og keramer, polymermaterialer, kompositter). Materialenes karakteristiske egenskaper (strekkfasthet og flytegrense, hardhet, sprøhet og duktilitet, siging, bruddtyper). Materialprøving (strekk, bøye, andre tester, destruktive og ikke-destruktive, korrosjon). Materialstruktur (metallgitter, krystaller og amorfe stoffer, defekter, dislokasjoner, diffusjon, fasediagram, polymerers struktur, fiber- og andre komposittformer). Laboratorie-observasjoner. Plastisk deformasjon, herdemekanismer, utdyping av fase- og strukturomvandlinger, størkning, brudd og utmatting. Introduksjon til systematisk materialvalg. Materialmodeller. Korrosjonstyper og metoder for å redusere/forhindre korrosjon. Laboratoriearbeid.
Tilvirkningsteknikk:
Verkstedteknisk måleteknikk, støperiteknikk, plastiske bearbeidingsprosesser, oppdelende bearbeidingsprosesser, sammen føyende bearbeidingsprosesser, sponende bearbeidingsprosesser inkl. CNC-styring, spesielle bearbeidingsprosesser, tilvirkningsteknologi for plastprodukter og pulvermetallurgi. Laboratoriearbeid.
Søknadsfrist
Opptakskrav
Generell studiekompetanse og Matematikk R1+R2 og Fysikk 1.
Søkere som kan dokumentere ett av følgende kvalifiserer også for opptak:
- generell studiekompetanse og bestått realfagkurs, eller
- bestått 1-årig forkurs for ingeniørutdanning, eller
- 2-årig teknisk fagskole etter rammeplan fastsatt av departementet 1998/99 og tidligere studieordninger
*For å få opptak til enkeltemner på grunnlag av Y-veien, må søkeren oppfylle opptakskriteriene for Y-vei til studieprogrammet som emnet inngår i. I tillegg må søkeren oppfylle eventuelle forkunnskapskrav som er spesifisert for det konkrete emnet de søker opptak til. Det gis begrenset studierett til det spesifikke emnet - på samme måte som realkompetansesøkere.
Søknadskode: 9391
Obligatorisk forkunnskapskrav
Hva lærer du
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:
Kunnskaper og forståelse:
- ha kunnskap om de vesentligste egenskapene til de ulike materialgruppene basert på mekaniske hovedtrekk, strukturell oppbygning og kjemisk sammensetning.
- kunne løse materialvalgsproblemer som knytter seg til senere emner i studiet innenfor konstruksjon, produksjon og prosessutstyr, bl. a. i bachelor-oppgaven.
- kunne bidra i utvikling av produkter og produksjonsutstyr der materialvalg er et sentralt tema.
- ha grunleggende kunnskaper om korrosjonsmetoder og korrosjonsvern
- ha grunnleggende kunnskaper om verkstedteknisk måleteknikk, støperiteknikk, plastiske bearbeidingsprosesser, oppdelende bearbeidingsprosesser, sammen føyende bearbeidingsprosesser, sponende bearbeidingsprosesser inkl. CNC-styring, spesielle bearbeidingsprosesser, tilvirkningsteknologi for plastprodukter og pulvermetallurgi.
- ha bred kunnskap om materialvalg og aktuelle bearbedingsmetoder og fremstillingsmetoder. Kvalitetskontroll av resultat i forhold til oppgitt mål.
- ha kunnskap om hvordan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet.
Ferdigheter:
- foreslå aktuelle bearbedingsmetoder/fremstillingsmetoder samt målemetoder i forbindelse med produksjon og modell-fremstilling. Studenten skal kunne lage produksjonsunderlag og dokumentasjon og evt. fremskaffe aktuelle prototyper innenfor metodene beskrevet i emnet.
- kunne anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger og kunne begrunne og reflektere over de valg som tas
- kunne vurdere korrosjonsmessige forhold ved produksjon, produkter og drift
- kunne finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff som kan benyttes i problemstillingen.
Kompetanse:
- ha god forståelse og refleksjonsevne for de løsninger og beregningsresultater som fremkommer også i et miljømessige, samfunnsmessige og økonomiske perspektiv
- kunne gjennomføre varierende problemstillinger innen emnet som deltaker i en gruppe.
- kunne foreslå og utveksle synspunkter og erfaringer til en problemstilling til et prosjekt innenfor emnets temaer, og i en gruppe gjennomføre prosjektet over hele semesteret med veiledning.
- kunne vurdere korrosjonsmessige forhold
- kunne formidle fagstoff og prosjektresultater skriftlig og muntlig.
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.