Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2022
NOR-3136 Nordiske romaner i det 20. og 21. århundre - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet kan tas som enkeltemne dersom studenten oppfyller opptakskravet til mastergradsprogram i nordisk språk og litteratur.
Emnet er et valgemne for studenter som er tatt opp på mastergradsprogram i nordisk språk og litteratur og lektorutdanning trinn 8-13, studieretning nordisk.
Innhold
Søknadsfrist
Opptakskrav
Søknadskode 9371 - Enkeltemne på masternivå.
Opptakskrav: Bachelor i nordisk språk og litteratur (eller tilsvarende gradsutdanning) med fordypning i nordisk (80 studiepoeng). Av de 80 studiepoengene (stp.) i nordisk må 60 stp være fra 1000-nivå og 20 stp. fra 2000-nivå, og det er et krav om et karaktergjennomsnitt tilsvarende C (2,5) eller bedre i disse emnene i nordisk. Unntaksvis kan emner utenfor graden tas med som del av fordypningen. I merknadsfeltet må du oppgi emnekoden på emnet du ønsker å søke opptak til.
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har:
- kunnskap om sentrale motiv og tema i nyere nordiske romaner
- innsikt i sentrale problemstillinger, analysemåter og forskningsmessige utfordringer innenfor romansjangeren i nyere tid
- forståelse for hvordan litteraturen samhandler med historiske og sosiale kontekster i de nordiske landene i det 20. og 21. århundre
- innsikt i hvordan litterære kanoniseringsprosesser funger
- kunnskap om sjangerteori
Ferdigheter
Studenten kan:
- gjøre rede for tematiske trekk ved moderne nordiske romaner
- identifisere motiver og narratologiske trekk, samt kunne analysere romaner fra det 20. og 21. århundre.
- beskrive og kritisk vurdere trender ved resepsjonen av nyere nordiske romaner
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisningsspråk: norsk eller andre skandinaviske språk.
Eksamensspråk: norsk (bokmål eller nynorsk). Utvekslingsstudenter kan søke programstyret i nordisk språk og litteratur om å få skrive eksamen på dansk eller svensk.
Pensumlitteraturen kan være på norsk, skandinaviske språk og/eller engelsk.
Undervisning
I alt ca. 26 undervisningstimer i form av forelesninger og seminarer med øvinger; to timer i uka fordelt gjennom semesteret.
Kvalitetssikring av emnet:
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.
Eksamen
Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:
- en muntlig presentasjon på ca. 15 minutter om et emne fra pensum
Eksamen består av:
- en ukes hjemmeeksamen over oppgitt tema. Eksamensbesvarelsen skal være på om lag 12 sider. Eksamenspråk: Norsk. Valgfri målform, bokmål eller nynorsk.
Alle skriftlige arbeider er basert på følgende standard: Time New Roman, 12 pkt, 1,5 linjeavstand, 2,5 cm marg.
Eksamen evalueres med bokstavkarakter (A-F), hvor F er ikke bestått. Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.