Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2021

BED-2057 Arbeidsrett og arbeidsmiljø - 10 stp


Ansvarlig enhet

Handelshøgskolen ved UiT

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne.

Emnet forutsetter tilstedeværelse på det studiested som gir undervisningen i emnet.  Emnet er ikke tilrettelagt for studenter som ikke kan delta på undervisning, i gruppearbeid o.l.


Studiepoengreduksjon

BED-2061NETT Rekruttering og arbeidsrett 5 stp

Innhold

Arbeidsrett og arbeidsmiljø fokuserer på både arbeidstakers og arbeidsgivers rettigheter og plikter i et arbeidsforhold. I dette inngår kunnskap om de lover og regler bedrifter og organisasjoner må følge når de har medarbeidere ansatt, fra stillingsutlysning, den periode ansettelsen gjelder og frem til at arbeidsforholdet opphører. Arbeidsretten fokuserer på den individuelle arbeidsretten, mens fokus på arbeidsmiljø er viktig av flere grunner. På den ene side så er intensjonen med loven å påvirke en ønsket utvikling, og på den annen side å være tydelig på hva som er tillatt og hva som ikke er tillatt, samt redegjøre for konsekvensen av brudd når det er påvist.  

 

Norsk arbeidsliv kjennetegnes ved at arbeidstaker har høy grad av medbestemmelse og at det skal være en fornuftig balanse mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i forhold til arbeidsrelaterte spørsmål. Arbeidsgiver har ansvar for å sørge for at arbeidsmiljøet er godt og at arbeidstaker får tilgang til de ressurser som trengs for å løse de oppgavene som skal løses/utføres på en trygg og god måte. Arbeidsgiver har videre ansvar for å gi med-arbeiderne trygge og forutsigbare arbeidsforhold og at de psyko-sosiale forholdene på arbeidsplassen er ivaretatt på tilfredsstillende måte. Medarbeiderne på sin side må være seg sitt ansvar bevist og oppfylle medarbeiderens plikter i arbeidsforholdet.

 

Sentrale temaer i emnet er:


Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad (ikke realfag).


Hva lærer du

Etter at studenten har fullført emnet, skal studenten ha:

Generell kompetanse

Kandidaten har:

 

Ferdigheter

Kandidaten kan:

 

Kunnskaper

Kandidaten har:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Undervisningen består av forelesninger og seminar. Forelesningene skal støtte studentens selvstendige arbeid med stoffet ved å bidra til å skape oversikt, peke på sammenhenger, forklare begreper og kommentere pensum.

Eksamen

Arbeidskrav:

Det skal leveres et arbeidskrav som vurderes til godkjent/ikke godkjent. Arbeidskrav må være godkjent for å få gå opp til eksamen.

 

Godkjent arbeidskrav har en varighet på 4 sammenhengende semestre, fra og med det semesteret arbeidskravet ble tatt.

 

Vurdering:

4 timers individuell skriftlig eksamen (teller 100 %). Karakterskala: A-F (F er stryk).

 

Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangert eksamen i dette emnet.


Dato for eksamen

Hjemmeksamen utlevering 30.11.2021 innlevering 30.11.2021

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.