Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2021

FSK-2020 Bærekraftig fiskeri - 30 stp


Ansvarlig enhet

Norges fiskerihøgskole

Emnetype

Emnet er obligatorisk for bachelorprogrammet i fiskeri- og havbruksvitenskap. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.

Studiepoengreduksjon

FSK-2008 Fangstteknologi i marint fiske 5 stp

Innhold

Emnet omhandler forvaltning og bærekraftig utnyttelse av viltlevende marine ressurser. Det gir en innføring i sentrale forvaltningsrettede og fiskerifaglige tema og er bygd opp av delemner i fiskeribiologi, fangstteknologi, ressursøkonomi og samfunnsfag og jus. Emnet omfatter prinsippene fiskeriforvaltningen bygger på og hvordan den er organisert og utøves. 

Hva lærer du

Kunnskap   Kandidaten  

Ferdighet   Kandidaten  

Generell kompetanse   Kandidaten  


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Forelesninger, tokt, øvelser og tverrfaglige seminarer.  Representanter fra forskning, næring og forvaltning vil også bidra i undervisningen. I løpet av semesteret skal også studentene selv planlegge og gjennomføre et tverrfaglig seminar om bærekraftig fiskeri. 

Eksamen

To ukers individuell, skriftlig hjemmeeksamen.  Det benyttes bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått.  

For å kunne gå opp til eksamen må følgende fire arbeidskrav være godkjent:  

Arbeidskrav 1. Deltagelse på tokt og godkjent toktrapport innen fiskeribiologi og fangstmetodikk.  Det er obligatorisk deltagelse på forskningstokt og undervisning om praktisk gjennomføring i forkant av toktet. Studentene skal arbeide i grupper og framstille en toktrapport som omhandler ekkointegrasjon og beregninger av utbredelse og biomasse for ulike fiskearter, samt et selvstendig kapittel på tema seleksjon og bifangst i bunntrålfisket der studentene anvender innsamlede fangstdata fra toktet. Rapporten skal skrives etter vitenskapelig standard, der alle deltakere skal dokumentere sitt bidrag til rapporten. Rapporten skal ikke overstige 5000 ord. Gruppene får anledning til å legge fram sine presentasjoner i plenum etter toktet. Innleveringsfrist ca. 1 uke etter endt tokt.   

Arbeidskrav 2. Deltagelse på datalab og godkjent datalabrapport innen ressursøkonomi.  Presentasjon av et forvaltningsproblem på datalab som skal løses på tilfredsstillende måte i en rapport hvor ulike forvaltningsalternativer utredes. Studentene skal samarbeide i grupper og skrive labrapport på inntil 2500 ord som vurderes av faglærer. Den enkeltes bidrag må spesifiseres. Innleveringsfrist ca. 1 uke etter endt datalab.   

Arbeidskrav 3. Innleveringsoppgave og presentasjon innen samfunnsfag og juss.  Det er obligatorisk deltakelse i et seminar/spill om rådgiving, kvotefastsettelse og forvaltningsverktøy. Det vil bli lagt til rette for at studenter som ikke kan delta fysisk i det obligatoriske arrangementet kan delta digitalt. På bakgrunn av deltakelsen i dette opplegget og annen undervisning skriver studentene en oppgave på inntil 5000 ord der de undersøker og drøfter mulige prinsipper for organisering av fiskeriforvaltningen. Det forventes det at studentene benytter kunnskap, ferdigheter og litteratur fra alle deler av emnet. Studentene skal samarbeide i grupper.  Oppgaven skal skrives etter vitenskapelig standard der deltakerne skal dokumentere sine bidrag. Alle gruppene får anledning til å presentere og diskutere sine funn i en felles digital undervisningsøkt med FSK-1100 (førsteårsstudentene) i etterkant av seminaret.  

Arbeidskrav 4. Tverrfaglige seminarer.  Det vil bli arrangert tre tverrfaglige seminarer. De tverrfaglige seminarene vil kunne inneholde både lærerstøttede og studentdrevne aktiviteter, samt bidrag fra eksterne deltakere. Det kreves deltagelse på minst to av disse tre seminarene for å få arbeidskravet godkjent.   

Kontinuasjonseksamen: Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen.