Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2021
FSK-2040 Bærekraftig sjømat - 30 stp
Ansvarlig enhet
Norges fiskerihøgskole
Emnetype
Emnet er obligatorisk for studentene på bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.
Innhold
Emnet gir en innføring i bærekraftig foredling og omsetning av sjømat. Gjennom undervisning og praksis skal studentene utvikle kunnskap om regelverk, strategi, verdikjeder, marked, råstoff og produksjonsmetoder i sjømatnæringen, og hvordan disse forholdene henger sammen.
Hva lærer du
Kunnskap Kandidaten
- har bred kunnskap om faktorer som fremmer eller hemmer bærekraft i sjømatnæringen
- har bred kunnskap om hvordan virksomheter i sjømatnæringen arbeider med bærekraft
- har bred kunnskap om planlegging, strategi, konkurransedyktighet og innovasjonsprosesser
- har bred kunnskap om produksjonsmetoder og faktorer som påvirker produktenes kvalitet
- har bred kunnskap om sjømatnæringens rammebetingelser i form av økonomi, regelverk, markedsforhold og internasjonal handel
Ferdighet Kandidaten
- kan anvende relevante teorier og metoder til å løse praktiske og teoretiske problemstillinger i sjømatnæringen
- kan analysere og vurdere hvordan virksomheter i sjømatsektoren arbeider med bærekraft, og presentere dette skriftlig og muntlig
- har tilegnet seg jobb- og karriereferdigheter
- kan finne, vurdere og anvende fagkunnskap om sjømat og kvalitet, og presentere dette skriftlig og muntlig
- kan reflektere over og evaluere egen faglig prestasjon og justere denne under veiledning
Generell kompetanse Kandidaten
- har innsikt i relevante etiske problemstillinger knyttet til sjømatnæringen
- kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer
- kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer
- kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
- kjenner til betydningen av forskning og innovasjon for næringsutvikling innen sjømatnæringen
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk, noe undervisning kan bli gitt på engelsk.
Undervisning
Forelesninger, praksis, øvelser og tverrfaglige seminarer.
Eksamen
10 dagers hjemmeeksamen (individuell). Bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått
Fire arbeidskrav må være bestått for å kunne gå opp til eksamen:
- Praksis - Skriftlig søknad om praksisplass med motivasjonsbrev og CV - Obligatorisk oppmøte i praksisbedrift (minimum 80 prosent oppmøte av full arbeidstid). Det må legges fram legeattest eller annen gyldig dokumentasjon ved fravær utover 20 prosent - Muntlig presentasjon om praksisperioden for vertsbedrift med fokus på arbeidskrav
- Sjømatproduksjon Fordypningsoppgave i sjømatproduksjon. Oppgaven skal presenteres muntlig på seminar. Arbeidskravet gjennomføres enkeltvis eller i grupper.
- Økonomi Innlevering av oppgave med presentasjon i seminar. Arbeidskravet leveres gruppevis.
- Marked og internasjonal handel Essay på 3000 ord om tema innenfor internasjonal handel med sjømat. Arbeidskravet gjennomføres i grupper.
Kontinuasjonseksamen:
Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen.