Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2021
KVE-1009 Kvensk grammatikk II - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Studiepoengreduksjon
Innhold
I dette emnet vil du lære om sentral kvensk morfologi og syntaks, inkludert kompliserte setningstyper, fraser og morfologiske kategorier. I undervisningen vil bl.a. følgende bli gjennomgått:
1) Følgende setningstyper: referative setninger og modifiserende setninger
2) kasusbruk i disse setningstypene
3) infinitte verbformer, bruk av aktiv og passiv
Søknadsfrist
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Søknadskode: 9199 - enkeltemner (ikke realfag), lavere grad.
Søkere som har finsk eller kvensk tilknytning og som søker om unntak fra kravet om generell studiekompetanse eller realkompetanse etter bestemmelsene i forskrift om opptak til høyere utdanning §§ 3-5 må kunne dokumentere slik tilknytning med enten bestått finsk eller kvensk som første- eller andrespråk i videregående opplæring, eller vitnemål fra grunnskole der finsk eller kvensk er dokumentert som første- eller andrespråk. Søkerne skal i tillegg gjøre rede for sin motivasjon for å søke opptak til studiet, samt skrive en egenvurdering av sine kvalifikasjoner for å kunne gjennomføre studiet.
Hva lærer du
Etter bestått emne har du følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Du har:
- bred oversikt over hele den sentrale kvenske grammatikken
Ferdigheter
Du kan:
- forstå, bruke og analysere alle viktige morfologiske og syntaktiske strukturer i kvensk språk
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Det vil bli arrangert en oppstartsamling, men den videre undervisninga vil være nettbasert og du får veiledning via nett (Canvas og e-post). Ved behov vil det kunne arrangeres noe klasseundervisning i løpet av semesteret.
I nettundervisninga vil du få både obligatoriske og ikke-obligatoriske oppgaver utdelt til fastsatte tidspunkt. Oppgavene skal leveres inn til oppgitte datoer. Målet med oppgavene vil være å lære å danne kvenske setninger og former samt å analysere dem grammatikalsk.
Det skriftlige undervisningsmaterialet vil bli lagt ut på nett (Canvas), og det vil være mulig å velge mellom kursmateriale med utgangspunkt i Porsanger-varieteten, i Varanger-varieteten eller i den såkalte elvedalsvarieteten. Du kan bruke den selvvalgte varieteten i alle øvelsene. Undervisninga vil foregå parallelt med KVE-1008.
Eksamen
Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før du kan fremstille deg til eksamen:
- Fem obligatoriske skriftlige oppgaver. Oppgavene evalueres med godkjent/ikke godkjent. Én eller flere av oppgavene kan være gruppeoppgaver.
- Det er obligatorisk frammøte til undervisninga i samlinga. Mer enn 25 % fravær vil normalt føre til at kurset ikke blir godkjent.
Eksamen består av:
- En hjemmeeksamen på én uke.
Alle skriftlige arbeider er basert på følgende standard: Times New Roman, 12 pkt., 1,5 linjeavstand, 2,5 cm marg.
Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk. Alle skriftlige arbeider er basert på følgende standard: Times New Roman, 12 pkt., 1,5 linjeavstand, 2,5 cm marg.
Kontinuasjonseksamen: Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.