Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2021
LER-1502 Mat og helse 5-10 - 15 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet er et fagvalg i grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.
Forkunnskapskrav
Jf. opptakskrav og progresjonskrav i studieplanen for grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn.
Innhold
- Sentralt i emnet inngår helsefremmende og forebyggende arbeid
- Fagdidaktikk er gjennomgående i hele emnet
- Produksjon av internasjonale, moderne og tradisjonelle matretter
- Kunnskap om sammenhengen mellom barn og unges kosthold og helse
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har:
- kunnskap om matvaremerking, matvarenes næringsinnhold og anvendelsesområder for matvaregruppene
- kunnskap om nasjonale kostanbefalinger og sentrale styringsdokumenter
Ferdigheter
Studenten kan:
- anvende ulike matlagingsmetoder og redskaper
- kritisk vurdere kostholdsinformasjon fra ulike kilder
- anvende digitale verktøy i praktisk og teoretisk arbeid
Kompetanse
- mat og helse i et helsefremmende og samfunnsaktuelt perspektiv
- didaktisk gjennomføring av undervisning i mat og helsefaget legitimert og forankret i læreplanens innhold og intensjoner
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
- Forelesninger
- Veiledning
- Praktisk matfaglig arbeid
- Studentbasert undervisning
Antall undervisningstimer utgjør om lag 75 timer, inkludert seminar.
Kvalitetssikring av emnet
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden.
Praksis
Se egen praksisplan.
Eksamen
Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:
- 70 % deltakelse på undervisning
- Utvikle og gjennomføre et praktisk didaktisk undervisningsopplegg forankret i K-06 med fokus på grunnleggende matfaglige teknikker og der grunnleggende ferdigheter synliggjøres. 4000 ord. Ramme for praktisk gjennomføring av undervisningsopplegget er 4 undervisningstimer
- Didaktisk refleksjon av undervisningsopplegget med fokus på vurdering
Eksamen består av:
- Individuell praktisk metodisk matfaglig eksamen på 4 timer. Eksamen gjennomføres på campus med bestått arbeidskrav som grunnlag.
Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.
Ved karakter F/ ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester.