Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2021

ERN-2008 Ernæring, helse og sykdom 2 - 15 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for klinisk medisin

Emnetype

Emnet er forbehold studenter bachelor i ernæring og kan ikke tas som enkeltemne.

Innhold

Emnet skal gi studentene kunnskap om kreftepidemiologi og de molekylære mekanismene ved karsinogense med spesielt fokus på ernæring i et forebyggende perspektiv.

På bakgrunn av kunnskap tilegnet i dette og tidligere emner, skal studentene kunne patogenese og utbredelse av allergi, irritabel tarm og benskjørhet i befolkningen og kunne gi ernæringsbehandling ved disse tilstandene.

Emnet skal videre gi studentene kunnskap om hvordan sykdom kan bidra til redusert ernæringsstatus, hvordan ernæringsstatus kartlegges og kunne iverksette tiltak for forebyging og behandling av sykdomsrelatert underernæring.

Videre skal studentene være kjent med og kunne formidle kostholdsanbefalingene i livsløpet (barn, unge, gravide, ammende og eldre) og i ulike grupper i befolkningen (etniske minoriteter og vegetarianere).


Obligatorisk forkunnskapskrav

BIO-1601 Innføring i mikrobiologi, ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn, ERN-2000 Humanfysiologi del 1, ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder , ERN-2002 Humanfysiologi del 2, ERN-2003 Immunologi, farmakologi, epigenetikk og mikrobiologi, ERN-2004 Ernæring, makro- og mikronæringsstoffer, FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi, MBI-2001 Biokjemi

Hva lærer du

Etter avsluttet emne skal studentene kunne følgende:

Kunnskaper:

Ferdigheter: 

Generell kompetanse: 


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Det er ikke praksis/hospitering i emnet. 

Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk og/eller engelsk. 


Eksamen

Arbeidskrav (obligatorisk):

Eksamen: 

Skriftlig skoleeksamen på 5 timer, vurderes fra A-F, der F er ikke bestått.  Alle arbeidskrav må være godkjente før en kan ta eksamen. Eksamensspråk er norsk, men ved behov kan studenter fra andre land avlegge svar på dansk eller svensk om ønskelig. 

Utsatt- og kontinuasjonseksamen: 

Kontinuasjonseksamen avholdes i starten av påfølgende semester for studenter som ikke besto eksamen. For studenter som har gyldig legeattest på ordinær eksamen, arrangeres utsatt eksamen samtidig som kontinuasjonseksamen.


Dato for eksamen

Hjemmeksamen utlevering 15.04.2021 innlevering 15.04.2021

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.