Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2021
LER-1502 Mat og helse 5-10 - 15 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet er et fagvalg i grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.
Forkunnskapskrav
Jf. opptakskrav og progresjonskrav i studieplanen for grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn.
Innhold
- Sentralt i emnet inngår helsefremmende og forebyggende arbeid
- Fagdidaktikk er gjennomgående i hele emnet
- Produksjon av internasjonale, moderne og tradisjonelle matretter
- Kunnskap om sammenhengen mellom barn og unges kosthold og helse
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har:
- kunnskap om matvaremerking, matvarenes næringsinnhold og anvendelsesområder for matvaregruppene
- kunnskap om nasjonale kostanbefalinger og sentrale styringsdokumenter
Ferdigheter
Studenten kan:
- anvende ulike matlagingsmetoder og redskaper
- kritisk vurdere kostholdsinformasjon fra ulike kilder
- anvende digitale verktøy i praktisk og teoretisk arbeid
Kompetanse
- mat og helse i et helsefremmende og samfunnsaktuelt perspektiv
- didaktisk gjennomføring av undervisning i mat og helsefaget legitimert og forankret i læreplanens innhold og intensjoner
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
- Forelesninger
- Veiledning
- Praktisk matfaglig arbeid
- Studentbasert undervisning
Antall undervisningstimer utgjør om lag 75 timer, inkludert seminar.
Kvalitetssikring av emnet
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden.
Praksis
Se egen praksisplan.
Eksamen
Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:
- 70 % deltakelse på undervisning
- Utvikle og gjennomføre et praktisk didaktisk undervisningsopplegg forankret i K-06 med fokus på grunnleggende matfaglige teknikker og der grunnleggende ferdigheter synliggjøres. 4000 ord. Ramme for praktisk gjennomføring av undervisningsopplegget er 4 undervisningstimer
- Didaktisk refleksjon av undervisningsopplegget med fokus på vurdering
Eksamen består av:
- Individuell praktisk metodisk matfaglig eksamen på 4 timer. Eksamen gjennomføres på campus med bestått arbeidskrav som grunnlag.
Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.
Ved karakter F/ ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester.
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.