Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2021
LER-1510 Mat og helse fellesemne - 15 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet er et fagvalg i grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn
Emnet kan ikke tas som enkeltemne. Jf. opptakskrav og progresjonskrav i studieplanen for grunnskolelærerutdanning for 1.-7.
Innhold
- Om grunnleggende ferdigheter i faget mat og helse
- Mat og måltidstradisjoner i forhold til ulike kulturer, høgtider og religioner
- FoU
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har kunnskaper om:
- kulturelt mangfold
- fagdidaktikk
- skolemåltidet
Ferdigheter
Studenten kan:
- didaktisk planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning, også med tanke på utvikling av elevenes grunnleggende ferdigheter
- bruke relevante digitale verktøy
- bruke fagbegreper og anvende forskningsbasert kunnskap
- bruke vurdering som del av læringsarbeidet og legge til rette for elevenes egenvurdering
- matfaglig metodisk praktisk arbeid
Kompetanse
Studenten:
- kan gjennomføre undervisning og læring i faget samt forstå, utvikle og utøve egen profesjonalitet i faget
- skal ha innsikt i faglige og yrkesetiske problemstillinger
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
- Pbl - problembasert læring
- Didaktisk refleksjon
- Forelesninger
- Veiledning
- Studentbasert undervisning
- Praktisk metodisk matfaglig arbeid
Antall undervisningstimer utgjør om lag 75 timer, inkludert seminar
Kvalitetssikring av emnet
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden
Praksis:
se egen praksisplan
Eksamen
Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:
- 70 % deltakelse på undervisning
- Utvikle en prosjektskisse for fou-arbeid på 3000-4000 ord, der observasjon som metode brukes. Arbeidskravet må bestås for å kunne fremstille seg til eksamen.
- Planlegge og gjennomføre et didaktisk undervisningsopplegg med avsluttende didaktisk refleksjon av undervisningsopplegget. Grunnleggende ferdigheter skal komme til uttrykk i undervisningsopplegget og i den praktiske gjennomføringen. Varighet for den praktiske gjennomføringen er fire undervisningstimer. Tema for undervisningsopplegget skal ligge innenfor området mat og kultur. Undervisningsopplegget utvikles og gjennomføres i grupper med 3 til 4 studenter.
Eksamen består av:
- Praktisk individuell presentasjon på 30 minutter av arbeidskravets fou-arbeid med medstudenter til stede. Presentasjon kan være praktiske oppgaver.
Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.Ved karakter F/ ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester.