Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2020

GEO-2012 Geofarer - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for geovitenskap

Emnetype

Emnet kan ikke tas som enkeltemne. Emnet er forbeholdt studenter på bachelorprogrammet i geologi.

Innhold

Geofarer er hendelser koblet til geologiske og/eller geofysiske prosesser, som potensielt kan lede til skade på miljø og/eller samfunn. Emnet har som mål å gi en innføring i forskjellige typer geofarer, deres potensielle konsekvenser og hva man kan gjøre for å forebygge naturkatastrofer. Hovedfokus vil være på norske geofarer, men ekstreme hendelser fra andre deler av verden vil dras inn som eksempler der det er formålstjenlig. Emnet skal formidle forståelse for de geologiske og fysiske prosesser som driver geofarer og hvordan samfunnet blir påvirket. Det skal gi innblikk i geotekniske metoder for å håndtere geofarer, og hvilke tiltak som kan iverksettes for å hindre katastrofale hendelser. Det vil legges vekt på å bygge opp en forståelse for samspillet mellom natur og samfunn, og hvordan dette samspillet kontrollerer de potensielle konsekvenser av en hendelse.

Hovedfokus vil være prosesser bak skred, flom, tsunami, jordskjelv og vulkanutbrudd,  og mulige konsekvenser av disse, samt  metoder for å kvantifisere risiko. I tillegg diskuteres vekselvirkninger mellom forskjellige typer geofarer, forebygging og håndtering av katastrofer samt kvantifisering og håndtering av usikkerheter. Kurset vil inneholde tre komponenter; en teoretisk, en praktisk og en feltbasert del. De teoretiske læringsaktivitetene vil i hovedsak være studentaktive. Videre vil en viktig del av kurset være praktiske undervisningsaktiviteter der studentene selv kan jobbe med forskjellige aspekter av pensum. For å få førstehånds kjennskap til aktuelle geofarer i nærmiljøet vil det gjennomføres en ekskursjon der studentene vil presenteres ulike geofarer (for eksempel flom og skred) samt forskjellige sikringstiltak, og vil få mulighet for selv å identifisere potensielle og tidligere hendelser i felt.


Hva lærer du

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten har

 

Ferdigheter

Studenten kan

 

Generell kompetanse

Studenten har


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk.

Undervisning

Emnet gis som en serie av studentaktive seminarer og øvelser, kombinert med selvstudium og mappearbeid. Det inngår en ekskursjon i emnet.

Eksamen

Emnet bedømmes med mappevurdering som dekker:

-10 quizzer, gjennomført i begynnelsen av hver undervisningsøkt (20%).

-poster (gruppeprosjekt) (25%).

-risiko-kommunikasjonsprosjekt (gruppeprosjekt) (25%).

-semesteroppgave (individuell) (30%).

Karakterskala: Bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått. Det gis ikke kontinuasjonsadgang for

studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangerte eksamen i dette emnet.

Arbeidskrav:

Adgang til eksamen forutsetter at følgende arbeidskrav er oppfylt:

-godkjent feltdagbok.

-gjennomført og godkjent 10 quiz-oppgaver i forbindelse med undervisningen.

-gjennomført og godkjent tre mappe-oppgaver: en poster, grupperapport og en individuell skriftlig tekst.

-gjennomført og godkjent to GIS-oppgaver i forbindelse med undervisningen.

-innlevert refleksjonsnotat.

-godkjent sikkerhetsopplæring innen ekskursjonen, herunder bruk av sikkerhetsutstyr (hjelm, refleksvest etc.) og bruk av geologisk utstyr i felt (hammer, lupe, spade etc.).

-godkjent ekskursjon.


Dato for eksamen

Poster innlevering 06.10.2020;Risiki-kommunikasjonsprosjekt innlevering 09.11.2020;Semesteroppgave innlevering 26.10.2020

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.