Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2020
LER-1511 Mat og helse 1-7 - 15 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Emnet er et fagvalg i grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.
Forkunnskapskrav
Jf. opptakskrav og progresjonskrav i studieplanen for grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn.
Innhold
- Planlegge, gjennomføre og vurdere praktiske aktiviteter i faget
- Barn og unges kosthold sett i lys av helsemyndighetenes kostråd og næringsstoffanbefalinger
- Fagdidaktikk er gjennomgående i hele emnet
- Å produsere tradisjonelle og moderne matretter fra samiske og andre lands matkulturer
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har:
- kunnskap om fagets teoretiske, didaktiske og praktiske omfang
- grunnleggende kunnskap om begynneropplæring i faget
- kunnskap om grunnleggende ferdigheter i faget
Ferdigheter
Studenten kan:
- praktisere faget i tråd med læreplanens intensjoner og innhold
- grunnleggende matfaglige teknikker og metoder, samt redskapsbruk
- tilberede og produsere trygg mat i tråd med nasjonale kostanbefalinger
Kompetanse
- har innsikt i fagets yrkesetiske problemstillinger
- helsefremmende og samfunnsaktuelle perspektiv
- kan utøve og utvikle egen profesjonalitet i faget
- didaktisk planlegge og gjennomføre undervisning i mat og helsefaget, legitimert i læreplanens innhold og intensjoner
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
- Pbl - problembasert læring
- Didaktisk refleksjon
- Forelesninger
- Veiledning
- Praktisk matfaglig arbeid
- IKT er integrert i emnet
- Studentbasert undervisning
Antall undervisningstimer utgjør om lag 75 timer, inkludert seminar.
Kvalitetssikring av emnet
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden.
Praksis
Se egen praksisplan.
Eksamen
Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:
- 70 % deltakelse på undervisning
- Utvikle og gjennomføre et praktisk didaktisk undervisningsopplegg forankret i K-06 med fokus på grunnleggende matfaglige teknikker og der grunnleggende ferdigheter synliggjøres. 4000 ord. Ramme for praktisk gjennomføring av undervisningsopplegget er 4 undervisningstimer
- Didaktisk refleksjon av undervisningsopplegget med fokus på vurdering
Eksamen består av:
- Individuell praktisk metodisk matfaglig eksamen på 4 timer gjennomføres på campus med bestått arbeidskrav som grunnlag. Arbeidskravet brukes som grunnlagsdokument til den praktiske eksamen. I den praktiske fremstillingen skal studenten trekke ut 4 - 6 grunnleggende matfaglige teknikker som synliggjøres.
Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.
Ved karakter F/ ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester.
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.