Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2020
BED-2019NETT Driftsregnskap og budsjettering - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Studiepoengreduksjon
Innhold
Økonomistyring i en større sammenheng:
- Kostnadsbegreper, kalkulasjonsprinsipper og metoder - kostnadsstandarder - standardkostregnskap - resultatrapportering
- Budsjettering - fastsette budsjettmål - delbudsjetter og hovedbudsjetter
- Prestasjonsmåling - oppfølging og kontroll
Søknadsfrist
1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret.
1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Søknadskode 5199 - nett- og desentraliserte enkeltemner
Emnet forutsetter at man har forkunnskap tilsvarende BED-1002 Grunnleggende regnskap og analyse eller BED-1013 Bedriftsøkonomisk analyse og etikk.
Hva lærer du
Kunnskaper og forståelse
- ha kunnskaper om nyere ideer og verktøy for planlegging, oppfølging og kontroll
- ha kunnskaper om ulike finansielle og ikke-finansielle prestasjonsmål, samt være i stand til å vurdere fordeler og ulemper med disse
- ha kunnskaper om standarder, standardkostregnskap og avvik mellom standardkostregnskap og virkelig regnskap.
- ha kunnskaper om budsjettering.
Ferdigheter
- kunne utføre kalkulasjon etter standardkostmetoden, kunne aktivitetskorrigere virksomhetens budsjett og kunne utarbeide driftsregnskap basert på standardkost, herunder fleksibelt budsjett
- kunne beregne og forklare resultatvirkningen av beholdningsendringer
- kunne foreta avviksanalyse, kjenne årsaker til avvik og kunne foreslå iverksetting av tiltak
- kunne utarbeide kalkyler basert på aktivitetsbasert kalkulasjon og forstå de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene med denne kalkulasjonsmetoden
- kunne identifisere beslutningsrelevante kostnader og inntekter og kunne løse ulike beslutningsproblemer
- kunne drøfte formålet med budsjettering og utarbeide hovedbudsjettene for likviditet, resultat og balanse, samt kjenne til hvordan budsjettprosesser kan organiseres.
Generell kompetanse
- kunne forstå og å bruke standardkost som verktøy til budsjettering, prisfastsettelse, regnskapsavslutning og analyse av avvik mellom standardkostregnskap og virkelig regnskap .
- kunne bruke kunnskapene om budsjettering til å utarbeide resultat-, likviditets- og balansebudsjett, med utgangspunkt i inngående balanse og hendelser i perioden.
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
En kombinasjon av opptak av forelesninger og ferdiginnspilt materiale.
Undervisningen streames live fra UiTs lokaler i Alta og opptak vil kunne bli brukt på et senere tidspunkt. Handelshøgskolen har gjennomført en vurdering av behandlingsgrunnlaget interesseavveining og henviser til Datatilsynets veileder om behandlingsgrunnlag.
Behandlingsgrunnlaget er «berettiget interesse» og formålet med bruken er å få formidlet faglig innhold og lærings prosesser. Live sendinger blir lagret og publisert på Canvas slik at materialet senere kan benyttes som repetisjon og/eller ses av studenter som ikke kunne følge Live sendingene (arbeid, sykdom etc). Innspillinger av høy kvalitet vil kunne benyttes også for senere års inntak dersom det er behov for det, men kun opptak av typen der foreleser er i sentrum.
Eksamen
4-timers skriftlig individuell eksamen. Karakterskala A-E, med F som stryk. For å få avlegge eksamen må studentene få godkjent obligatorisk innleveringsoppgave.
Skriftlig eksamen avholdes ved campusene i Alta, Tromsø, Kirkenes, Harstad og Narvik, samt ved Nord-Troms studiesenter, Vadsø Studiesenter og studiesenteret på Finnsnes. I tillegg vil det bli avhold skriftlig eksamen på nærmere bestemt lokasjon i Oslo. Ved eksamensavvikling i Oslo og ved studiesentere vil det påløpe en viss egenandel for dekning av eksterne utgifter (leie av lokaler, ekstravakter etc.).
Studentene må selv velge eksamenssted når de registrerer seg til eksamen i studentweb. Studenter som ikke registrerer eksamenssted vil bli plassert på eksamenslisten i Tromsø eller Alta.
Vi gjør oppmerksom på at eventuell digital eksamen normalt kun gjelder våre campus grunnet regelverk rundt disse. Ved studiesenterne går eksamen på papir.
Det tilbys kontinuasjonseksamen i emnet. Kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen består av en skriftlig fire timers skoleeksamen (teller 100%) og avvikles kun ved Campus (Alta, Tromsø, Harstad, Narvik).
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.