Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2020

HEL-6316 Videreutdanning i foreldreveiledning (3-12 år) De Utrolige Årene - 30 stp


Ansvarlig enhet

Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord)

Emnetype

Videreutdanningsemne på masternivå.

Emnet er samlingsbasert og går over 3 semester.

Det tas opp minimum 10 studenter og maksimum 50 studenter til utdanningen.


Innhold

Videreutdanningen har som mål å utdanne fagpersoner til å veilede og kurse foreldre via et program for foreldre til barn i alderen 3-12 år, der barna er i risiko for-, viser tegn til-, eller har utviklet atferdsvansker. Opplæringen gir studenten kompetanse i å arbeide med foreldrene/foresatte i grupper og skal styrke deres kompetanse i positivt samspill mellom voksne og barn, derigjennom forebygge atferdsvansker eller bistå i behandlingen av barns atferdsproblemer. Formålet er videre å bistå til barnets utvikling av sosial kompetanse og evne til emosjonell regulering. Det er en utdanning som gir praktisk opplæring i Carolyn Webster-Strattons foreldreveiledningsprogram De Utrolige Årene (DUÅ). 

Videreutdanningen vektlegger sammenheng mellom teori, kunnskap og ferdigheter for å kunne utøve gruppelederfunksjonen i arbeid med foreldre og barn mellom 3-12 år der samspillet viser tegn til-, er i risiko for-, eller har utviklet seg til atferdsproblemer og sosiale vansker. DUÅs prinsipper og programelementer er forskningsbaserte og opplæringsprogrammene bygger på disse prinsippene.


Søknadsfrist

15. oktober 2019

Opptakskrav

Opptakskravet er fullført bachelorgrad eller tilsvarende med minimum 80 studiepoeng i helse-, sosial- eller pedagogiske fag.

Det stilles krav til minimum 50 % stilling innenfor relevant tjeneste i kommunen eller spesialisthelsetjenesten. Arbeidsforholdet må dokumenteres i søknad om studieplass. I tillegg må det foreligge en implementeringsavtale med De Utrolige Årenes (DUÅs) kontor ved RKBU Nord, RKBU Vest, RKBU Midt Norge eller RBUP Øst og Sør før det gis adgang til videreutdanningen. Dette for å sikre at organisasjonene som ønsker å tilby programmene er kvalifiserte, og klare til implementering i henhold til de krav som stilles i søknadsskjema om implementering av DUÅs gruppetilbud.

Det utarbeides en "Avtale for samarbeid mellom arbeidsgiver, søker og studiested under utdanning", som sendes til studenten sammen med tilbud om studieplass. Avtalen fylles ut og sendes til: De Utrolige Årene, RKBU Nord, UiT Norges arktiske universitet, 9037 Tromsø.

Det tas opp minimum 10 studenter og maksimum 50 ved videreutdanningen. Søkere som har deltatt på opplæring i DUÅ workshops for foreldreprogram tidligere vil prioriteres. Søkere vedlegger dokumentasjon på workshops i opptakssøknaden til videreutdanningen.


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

KUNNSKAP:

FERDIGHETER:

KOMPETANSE:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk. Engelsk og skandinavisk kan forekomme.

Undervisning

Undervisningen består av samlinger med forelesninger, workshopper og gruppearbeid. Mellom samlingene har studenten foreldregrupper og veiledning med DUÅ-veileder og DUÅ-mentor.

Emnet har en tidsnormering på ca. 900 timer inkludert samlinger, før- og etterarbeid til samlingene, gjennomføring av selve foreldregruppene, mottatt veiledning og andre arbeidskrav.

Første semester: 4-dagers workshop. Oppstart av egen foreldregruppe. 3 veiledninger med DUÅ-veileder, inkludert drøfting av videoopptak/utfordringer fra egen praksis og sjekkliste for metodeintegritet. 1 veiledning med DUÅ-mentor og drøfting av videoopptak/utfordringer fra egen praksis/foreldregruppe.

Andre semester: 3-dagers teoretisk fagsamling. Oppstart av ny foreldregruppe. 3 veiledninger med DUÅ-veileder inkludert drøfting av problemstilling/videoopptak fra egen praksis og sjekkliste for metodeintegritet. 2 veiledninger med DUÅ-mentor og drøfting av videopptak/utfordringer fra egen praksis/foreldregruppe.

Tredje semester: 3-dagers workshop. Oppstart ny foreldregruppe. 3 veiledninger med DUÅ-veileder inkludert drøfting av videoopptak/utfordringer fra egen praksis og sjekkliste for metodeintegritet. 1 veiledning med DUÅ-mentor og drøfting av videopptak/utfordringer fra egen praksis/foreldregruppe.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være fullført og godkjent før studenten kan framstille seg til eksamen:

1. Semester:

2. Semester:

3. Semester:

Merk:

Det er mulighet for å delta på nye veiledninger for å oppnå tilstrekkelig timetall dersom gyldige grunner til fravær er dokumentert.

Det vil være mulig å søke fritak fra workshop første semester eller tredje semester. Dette vil gjelde for gruppeledere som allerede har deltatt på tilsvarende workshop og/eller har hatt foreldregrupper under veiledning av mentor eller DUÅ-veileder de siste 2 år. I søknaden må det fremkomme når workshop ble gjennomført, erfaring som gruppeleder i etterkant av opplæringen samt hvilken veileder/mentor som har gitt veiledning. Søknad om fritak vil bli vurdert individuelt. Studenten må likevel møte til første dags samling på studiet.

 

Eksamen består av:

Eksamen vurderes til bestått/ikke bestått. Ved ikke bestått eksamen tilbys det kontinuasjonseksamen. Kontinuasjonseksamen arrangeres i henhold til forskrift for eksamener ved UiT Norges arktiske universitet.

Merk:

For at eksamen skal kunne vurderes til bestått må videoopptaket som leveres være av god kvalitet (lyd og bilde). Det må også være mulig å telle antall deltakere i gruppa ut ifra videopptaket, selv om fokus i videoen er på gruppelederne.


Dato for eksamen

Videoopptak og refleksjonskjema innlevering 18.05.2020

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.