Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2020
NOR-3134 Skandinavisk barne- og ungdomslitteratur - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Søknadsfrist
Opptakskrav
Søknadskode 9371 - Enkeltemne på masternivå.
Opptakskrav: Bachelor i nordisk språk og litteratur (eller tilsvarende gradsutdanning) med fordypning i nordisk (80 studiepoeng). Av de 80 studiepoengene (stp.) i nordisk må 60 stp være fra 1000-nivå og 20 stp. fra 2000-nivå, og det er et krav om et karaktergjennomsnitt tilsvarende C eller bedre i disse emnene i nordisk. I merknadsfeltet må du oppgi emnekoden på emnet du ønsker å søke opptak til.
Hva lærer du
Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten har:
- avansert kunnskap om sentrale motiv og tema i eldre og nyere skandinavisk barne- og ungdomslitteratur
- innsikt i sentrale problemstillinger, analysemåter og forskningsmessige utfordringer innenfor barne- og ungdomslitteraturforskningen
- forståelse for hvordan litterære kanoniseringsprosesser kan problematiseres utifra et barne- og voksenperspektiv
Ferdigheter
Studenten kan:
- gjøre rede for den skandinaviske barne- og ungdomslitteraturens historie fra midten av 1800-tallet til idag, og dens relasjon til ideologiske og politiske kontekster
- identifisere barne- og ungdomslitteraturens typiske sjangrer, motiver og narratologiske trekk
- beskrive og kritiskt vurdere barne- og ungdomslitteraturens resepsjonshistorie
Kompetanse
Studenten kan:
- gjøre rede for de ulike teoretiske og estetiske idéer som har satt sitt preg på barne- og ungdomslitteraturens historiske utvikling
- utføre selvstendig forskningsarbeid på det barne- og ungdomslitterære forskningsfeltet
- formidle og arbeide didaktisk med barne- og ungdomslitteratur.
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisningsspråk er norsk eller et annet skandinavisk språk.
Eksamensspråket er norsk. Målform: bokmål eller nynorsk. Utvekslingsstudenter som tar emnet som del av mastergraden ved sin hjeminstitusjon, kan søke programstyret i nordisk språk og litteratur om å få skrive eksamen på dansk eller svensk.
Undervisning
Ca. 26 timer undervisning i form av forelesinger og diskusjoner.
Våren 2020 er emnet samlingsbasert (3 samlinger).
Kvalitetssikring av emnet:
Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.
Eksamen
Arbeidskrav:
Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent av faglærer innen fastsatt frist før man kan fremstiller seg til eksamen:
- et skriftlig arbeidskrav på 4-5 sider som evalueres av faglærer. TArbeidskravet kan være et utkast til semsteroppgaven.
Arbeidskrav evalueres med «godkjent» / «ikke godkjent».
Eksamen består av:
- semesteroppgave på 12-15 sider over sjølvalgt emne (eksklusive litteraturliste).
Emnet skal velges i samråd med faglærer. Oppgaven skal skrives under veiledning i løpet av semesteret og skal leveres innen fastsatt frist. Hver student kan få inntil to timer veiledning i forbindelse med oppgaveskrivinga. Eksamensspråk er norsk. Målform: bokmål eller nynorsk. Utvekslingsstudenter som tar emnet som del av mastergraden ved sin hjeminstitusjon, kan søke programstyret i nordisk språk og litteratur om å få skrive eksamen på dansk eller svensk.
Vurderingsuttrykk:
Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.
Kontinuasjonseksamen:
Ved karakteren F/ikke bestått til ordinær eksamen, har studenten anledning til å kontinuere. En semesteroppgave som har fått karakteren F (ikke bestått), kan leveres inn til ny vurdering i bearbeidd form. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen er 15. januar for eksamener i høstsemesteret og 15. august for eksamener i vårsemesteret.
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.