Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2020

ERN-2003 Immunologi, farmakologi, epigenetikk og mikrobiologi - 5 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for medisinsk biologi

Emnetype

Emnet er forbeholdt studetner som er tatt opp på bachelorprogrammet i ernæring. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.

Innhold

I dette emnet skal vi se nærmere på fire tema som har stor innvirkning på helsetilstanden. Dette gjelder immunologi, hvor temaet er hvordan immunsystemet vårt beskytter mot mikroorganismer. Videre vil du lære om cellekommunikasjon og signalveier i epigenetikk. Emnet vil også gi en innføring i farmakologi, som handler om hvordan legemidler virker og hva kroppen gjør for å kvitte seg med legemidler. Videre vil du i mikrobiologi lære mer om sammensetningen av mikrobiotaen og betydningen tarmbakterier kan ha for helse og sykdom.

Emnet tar for seg basale fag som er viktig å kunne i fremtidig arbeid som klinisk ernæringsfysiolog. Videre skal undervisningen trene studentene i å ha en systematisk, kunnskapsbasert tankegang, kritisk analysere informasjon og venne seg til livslang læring. Temaene vil også være med å forberede studentene til forskningsaktivitet. Emnet er en del av vitern, som gir vitenskapelig kompetanse i ernæring.


Opptakskrav

Forkunnskapskrav: Bestått BIO-1601, MBI-1002 og ERN-2000

Anbefalte forkunnskapskrav: Gjennomført MBI-2001 og ERN-2002


Obligatorisk forkunnskapskrav

BIO-1601 Innføring i mikrobiologi, ERN-2000 Humanfysiologi del 1, MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi

Hva lærer du

Etter avsluttet emne skal du kunne:

Kunnskaper

Ferdigheter

Kompetanse


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisnings- og eksamensspråket er norsk, men ved behov kan det bli aktuelt med forelesninger og eksamenoppgaver på andre skandinaviske språk eller engelsk.

Undervisning


Eksamen

Eksamen

Skriftlig skoleeksamen 4t. Vurderes med A-F, der F er stryk. Eksamen vil avholdes i februar/mars.

Arbeidskrav

Deltakelse på gruppeoppgaver. For å få godkjent arbeidskrav, og kunne gå opp til eksamen i emnet, må kandidaten ha deltatt på minimum 5 av 6 gruppeoppgaver.

Kontinuasjonseksamen avholdes i starten av påfølengde semester for studenter som ikke bestod eksamen. Utsatt eksamen arrangeres samtidig med kontinuasjonseksamen i tilfeller hvor studeten har levert gyldig legeattest til ordinær prøve.


Dato for eksamen

Skriftlig prøve 04.03.2020

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.