Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2019
ERN-2006 Ernæring, helse og sykdom 1 - 20 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Obligatorisk forkunnskapskrav
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne følgende:
Kunnskap:
- Beskrive forekomst, patofysiololgi, symptomer og risikofaktorer ved: overvekt/fedme, hypertensjon, hyperlipidemi, dyslipidemi, diabetes type 1, diabetes type 2 og hjertekar-sykdom.
- Forklare begrepet metabolsk syndrom, og beskrive sammenhengen mellom overvekt, diabetes 2 og hjertekarsykdom.
- Beskrive evidensgrunnlaget for kostråd som gis for å forebygge overvekt/fedme, hypertensjon, diabetes type 2 og hjerte kar-sykdom.
- Redegjøre for gjeldende retningslinjer for kostbehandling av overvekt/fedme, hypertensjon, hyperlipidemi, dyslipdemi, diabetes 2 og hjertekarsykdom
- Forklare insulinets virkning, prinsippene for insulinbehandling og senkomplikasjoner ved diabetes 1 og 2
- Redegjøre for de vanligste psykiske lidelser med hovedvekt på spiseforstyrrelser og rus, og sammenheng mellom psykisk helse, overvekt og andre ernæringsrelaterte somatiske livsstilsykdommer
- Beskrive hvordan overvekt, livsstilsykdommene samt psykiske lidelser påvirker den orale helsen
- Redegjøre for teorigrunnlaget knyttet til endring av livsstil/vaner, inkludert bruk av motiverende intervju
- Beskrive og fortolke forskjellige antropometriske mål
Ferdigheter:
- Foreslå tiltak på individ- og samfunnsnivå for å forebygge overvekt/fedme, hypertensjon, diabetes type 2 og hjertekarsykdom
- Kunne foreta ernæringkartlegging/kostanamnese og gi individualisert tilpasset ernæringsbehandling til pasienter med overvekt/fedme, hypertensjon, hyperlipidemi, dyslipidemi, diabetes type 1, diabetes type 2 og hjertekarsykdom
- Drøfte fordeler og ulemper med ulike metoder for vektreduksjon: pulverdiett, lavkarbodiett, energi-restriksjon, andre trenddietter, fysisk aktivitet og kirurgiske inngrep
- Kunne gi kostveiledning for å ivareta god oral helse
Kompetanse:
- Bidra til forebygging av livsstilsykdommer i samfunnet
- Samhandle med annet helsepersonell om behandling av pasienter med livsstilsykdommer
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
- Forelesninger
- Case/gruppeoppgaver
- Kjøkkenlab
- Presentasjoner og rapportskriving
- Praksis hos klinisk ernæringsfysiolog
- Møte i basisgrupper med mentor
Emnet har en dags praksis hos klinisk ernæringsfysiolog.
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men ved behov kan det bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk eller engelsk.
Eksamen
Arbeidskrav (obligatorisk)
- Deltakelse på gruppearbeid/case
- Gjennomføre laboratoriekurs og kostforsøk med godkjente rapporter
- Planlegge og følge en spesialkost i 3 dager, inkludert en helgedag Innlevert rapport fra spesialkosten
- 1 dagers praksis hos klinisk ernæringsfysiolog (KEF)
- Møte i basisgrupper med mentor (Case)
Eksamen
Skriftlig skoleeksamen på 6 timer, vurdereres A-F, der F er ikke bestått. Alle arbeidskrav må være godkjente for en kan ta eksamen. Eksamensspråk er norsk.
Utsatt- og kontinuasjonseksamen
Kontinuasjonseksamen avholdes i starten av påfølgende semester for studenter som ikke bestod eksamen. Utsatt eksamen arrangeres samtidig med kontinuasjonseksamen i tilfeller hvor studenten har levert gyldig legeattest til ordinær prøve.
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.