Skriv ut Lukk vindu


 

Maskin, ingeniør - bachelor (y-vei)

Fakta

Varighet:3 År
Studiepoeng:180
Gradsnavn:Bachelor i ingeniørfag - Maskin
Opptakskrav:

Godkjent og relevant fag- eller svennebrev fra det yrkesfaglige utdanningsprogrammet teknikk og industriell produksjon, dvs. bestått Vg1 og Vg2, og minimum 2 års læretid i bedrift. Fag- eller svennebrev som bygger på 'Særløp', 'vekslingsmodellen' eller 'praksiskandidat' kan også godkjennes.

Søkere som har fag-/svenneprøve tatt i skole, må i tillegg dokumenter minimum 12 måneders praksis etter avlagt fagprøve.

Søknadsfrist:1. desember
Søknadskode:4527

Beskrivelse av studiet

UiT Norges arktiske universitet ønsker å styrke sin aktivitet på studiestedet i Mo i Rana, og starter opp et maskinstudium (ingeniørprogram) tilrettelagt for søkere med yrkesfaglig utdanning, y-vei. Alle som har et fagbrev fra teknikk- og industrifagene vil være kvalifisert for opptak på dette studieprogrammet, og studietiden er 3 år som for et normalt bacheloringeniørprogram.

Målsettingen er å rekruttere både nyutdannede fagarbeidere og fagarbeidere med kortere eller lengere yrkeserfaring. Derfor er januar (et vårsemester) valgt som studiestart. Mange avslutter lærlingeperioden og får sitt fagbrev på høsten, og kan derfor søke seg rett inn på dette programmet. Ved å velge studiestart i et vårsemester, så brukes dette semesteret til å gi studentene grunnleggende kompetanse i realfagene matematikk og fysikk - som er kunnskap de må ha for å gå videre med de ordinære ingeniørfagene.

UiT har også et ordinært opptak til bacheloringeniørprogrammet maskin her i Mo i Rana med studiestart i august. Det er for de med fordypning realfag fra videregående skole eller forkurs. Dette opplegget kalles a-veien (for å skille det fra y-veien). Dermed kan undervisningsopplegget for disse to gruppene samordnes gjennom en stor del av deres 3-årige studieperiode. Y-vei løpet er altså også 3 år, og det avsluttes i et høstsemester. Det vil si at y-veien sitt 1. og 6. semester er spesielt for dem, og så vil deres 2-5 semester og a-veien sitt 1-4 semester i stor grad være likt, og de vil jobbe sammen som gruppe i et felles studentfaglig miljø på Campus Helgeland.

UiT Norges arktiske universitet har forskjellige opptaksveier til sine ingeniørprogrammer, men alle har samme krav til læringsutbytte og det er ett likeverdig vitnemål som utdeles ved avsluttende utdanning.

Studiet tar utgangspunkt i at maskinkomponenter, mekanisk utstyr og kompliserte mekaniske systemer finnes overalt i vårt moderne siviliserte samfunn. I det daglige anser vi gjerne disse som selvfølgeligheter. De representerer imidlertid en viktig basis for verdiskapning og samfunnsutvikling. Forbedring av eksisterende og utvikling av nye komponenter og systemer pågår kontinuerlig. Disse systemer og anlegg må også driftes og vedlikeholdes.

Maskin tilbyr tre fordypinger:

For at samfunnet vårt skal fungere, og at "hjulene skal gå rundt", er det derfor viktig at vi har kvalifiserte ingeniører for de oppgaver som må løses i denne sammenheng. Studiet innen Maskin gir kompetanse om hvordan mekaniske komponenter og utstyr er bygget opp og hvordan de fungerer. Dette kan for eksempel være utstyr som pumper, ventiler, vifter, vannturbiner, kompressorer, motorer, mm. Studentene lærer også om hvordan mekaniske komponenter og utstyr settes sammen til større systemer som skal løse bestemte oppgaver. Her dreier det seg eksempelvis om varme- og ventilasjonsanlegg, kjøleanlegg pumpe- og rørsystemer mm. Videre lærer studentene om ulike tilvirkningsprosesser, samt styring av aktiviteter knyttet til utvikling og konstruksjon, produksjon og vedlikehold.


Oppbygging av studiet

Studieplan
10 stp. 10 stp. 10 stp.
1. sem. (høst) TEK-1519 Teknisk realfag - 20 stp.
2. sem. (vår) TEK-1508 Teknisk språkføring - 10 stp. TEK-1507 Matematikk 1 - 10 stp. TEK-1501 Statistikk - 5 stp. TEK-1520 Beregningsorientert programmering - 5 stp. TEK-1502 Ingeniørfaglig yrkesutøvelse og arbeidsmetoder - 5 stp. TEK-1503 Teknisk tegning/DAK - 5 stp.
3. sem. (høst) BYG-2503 Mekanikk og Fluidmekanikk - 10 stp. TEK-1516 Matematikk 2 - 10 stp. TEK-1504 Fysikk - 5 stp. TEK-1505 Kjemi - 5 stp.
4. sem. (vår) MAS-2500 Bearbeiding inkl måleteknikk og materiallære - 10 stp. MAS-2502 Thermodynamics - 10 stp. MAS-2601 Mekanikk 2 - 10 stp.
5. sem. (høst) MAS-2603 Hydraulic Systems and Oil Hydraulics - 10 stp. MAS-2604 Konstruksjonselementer, standarder og kvalitetsstyring - 10 stp. TEK-1518 Entreprenørskap, økonomi og organisasjon - 10 stp.
6. sem. (vår) MAS-2780 Bacheloroppgave i maskin - 20 stp.

Hva lærer du?

Se siste versjon av studieplan.

Undervisning og eksamen

Med relevant yrkesfag som utgangspunkt, y-vei, gir vi ut i fra en formal- og realkompetansevurdering y-vei søkere fritak for til sammen 3 emner/fag (30 studiepoeng) fra fagpakken til a-vei studiet. 20 studiepoeng er fritak for helt grunnleggende programemner, og 10 studiepoeng fra pakken av valgemner. Denne reduserte studiebelastningen fra a-vei programmet, bruker vi til å gi y-vei studentene en innføring i det de mangler av grunnleggende matematikk, fysikk og norsk i form av to spesielle y-vei emner (teknisk realfag og teknisk språkføring) med henholdsvis 20 og 10 studiepoeng fordelt over 1. og 2. semester.

Arbeidsformer

Arbeidsformene vil være forelesninger, regenøvinger, lab.øvinger og (mindre) prosjekter. En del av forelesningene kan bli sendt som "live-opptak", enten hele forelesningen eller deler av denne. Alternativt kan det finnes Power-Point presentasjoner med lyd i tillegg til forelsningsnotatene. Det blir i tillegg holdt nettmøter for studentene som følger nettstøttet/fleksibel utdanning.

Øvingene kan være individuelle, eller som gruppearbeid (3 - 5 stk.), og besvarelsene kan leveres digitalt.

Vurderingsformer

Vurderingsformene vil være skriftlig eksamen, mappevudering eller en kombinasjon av disse; avhengig av hva som er mest hensiktmessig i emnet. Det kan også være muntlig presentasjon i tillegg. Noen emner har obligatoriske øvinger/innleveringer som må være godkjente for å få gå opp til eksamen/få en sluttvurdering av emnet. I de fleste emnene er det skriftlig, individuell eksamen.


Praksis

Studiet legger opp til at det skal være mulig å gjennomføre en praksisperiode i studietiden. Denne perioden vil være sommeren mellom 4. og 5. semester, alternativt i oppstarten av 5. semester. Praksisperioden vil være et valgemne.

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Utveksling

UiT i Narvik har kontakt med flere utenlandske høgskoler og universiteter, og flere av våre tidligere studenter har påholdt seg i perioder ved slike utdanningsinstitusjoner.
Campus hjelper til med å legge slike opphold til rette for interesserte studenter, slik at disse utenlandsoppholdene kan inngå som en del av utdanningen.

Jobbmuligheter

Som ferdig utdannet ingeniør i Maskin har du tilegnet deg en allsidig bakgrunn innen maskinrelaterte fagområder, og du har derfor mange muligheter for utfordrende og spennende stillinger i yrkeslivet. Du finner utøvende ingeniører med slik bakgrunn som produktutviklere, konstruktører, produksjonsplanleggere, QA-ingeniører, vedlikeholdsingeniører, laboratorieingeniører, innkjøpere, selgere, konsulenter, takstmenn, mellomledere og toppledere innen ulike virksomheter og bransjer.

Eksemplene er mange: Oljeselskaper, boreselskaper, servicebedrifter, ingeniørselskaper, byggeverksteder, vedlikeholdsbedrifter, rederier, mekanisk industri, næringsmiddelindustri, skipsindustri, bergverksindustri, prosessindustri, kraftproduserende industri, kommuner, statlige direktorater/etater, forsvaret, konsulentfirmaer, importører av mekanisk utstyr, konsulentfirma m.v.

Videre studier

Studentene har mulighet til å gå videre på flere masterstudier ved UiT i Narvik.
Dette gjelder: Industriell Teknologi og Ingeniørdesign.
Ett krav for å gå videre, er bestått Matematikk 3/Fysikk 2. Studentene kan også gå på masterstudier ved andre høgskoler/univeriteter i Norge, bl.a. NTNU i Trondheim.