Skriv ut | ![]() | Lukk vindu |
Vår 2019
TEK-1013 Fysikk og kjemi for ingeniører - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Studiepoengreduksjon
Innhold
Grunnleggende definisjoner og lover innen kjemi, klassisk mekanikk, fluidmekanikk og varmelære:
Generell kjemi: Atomets oppbygging, kjemiske bindinger, konsentrasjonsmål, forbrenningsreaksjoner og energi, syrer og baser, spenningsrekka.
Spesielt for studieprogrammet for nautikk: Korrosjon og korrosjonsbeskyttelse, organiske stoffer og strukturformler, fysiske og varmetekniske data for stoffer.
Spesielt for øvrige studieprogrammer: Elektrolyse, galvaniske elementer og elektromotorisk spenning.
Klassisk mekanikk: Posisjon, hastighet og akselerasjon på vektorform, bevegelseslikninger, krefter, Newtons lover, arbeid og energi, massesenter, bevaring av bevegelsesmengde, rotasjon og rotasjonsenergi, kraftmoment, spinn, kraftmoment- og spinn-setningene, elastisitet.
Fluidmekanikk: Trykk, Arkimedes lov, oppdrift, kontinuitetslikningen, Bernoullis likning med anvendelser, viskositet.
Varmelære: Aggregattilstander, varmekapasiteter, varmeoverføring, gasslover, varmelærens 1. og 2. hovedsetning, termiske prosesser.
Søknadsfrist
Opptakskrav
Opptakskrav: Generell studiekompetanse og Matematikk R1 og R2 og Fysikk 1
Søknadskode 9391.
Anbefalte forkunskapskrav: Emnet MAT-1050Matematikk 1 for ingeniører eller tilsvarende kunnskaper i vektorregning og funksjonslære.
Hva lærer du
Kunnskap:
- Kjenner de definisjoner, begreper, og kjemiske og fysiske lover som inngår i emnets faglige innhold, og som er relevante for kandidatens studium. Kjenne lovenes gyldighetsområde og begrensninger.
Ferdigheter:
- Innen de nevnte temaene, kan analysere et problem, formulere det ved hjelp av symboler, formler og matematikk, og om mulig løse det.
Generell kompetanse:
- Forstår hvordan de generelle fysiske og kjemiske lover og prinsipper kan anvendes både i dagliglivet og innen ingeniørfaglige emner.
- Kan tilegne seg videregående kunnskaper som bygger på de nevnte kunnskapene og ferdighetene.
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Eksamen
Arbeidskrav: Følgende arbeidskrav må være fullført og godkjent før studenten kan framstille seg til eksamen:
- 4 av 5 obligatoriske øvinger
Eksamensform: 4 timers skriftlig skoleeksamen
Karakterskala: Det gis bokstavkarakterer på en skala fra A til F, hvor F er ikke-bestått.
Kontinuasjon: Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangerte eksamen i dette emnet.
Tillatte hjelpemidler:
1 A4-ark med håndskrevne notater, "Teknisk formelsamling med tabeller" av Pedersen, Gustavsen, Kaasa og Olsen. "Gyldendals tabeller og formler i fysikk" av John Haugan, Kalkulator
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.