Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2018

BED-3007H Verdsetting av foretak - 10 stp


Ansvarlig enhet

Handelshøgskolen ved UiT

Emnetype

Emnet kan ikke tas som masterenkeltemne.

Emnet forutsetter tilstedeværelse på det studiested som gir undervisningen i emnet.  Emnet er ikke tilrettelagt for studenter som ikke kan delta på undervisning, i gruppearbeid o.l.


Studiepoengreduksjon

BED-3007 Verdsetting av foretak 10 stp

Innhold

Kurset fokuserer på metoder for å analysere økonomisk verdi på bedriftsnivå. Det er derfor lagt vekt på opplæring i teknikker for verdivurdering. De fleste av disse teknikkene er utviklet i fagfeltet finansiering. Deretter fokuseres det på hvordan data for verdivurdering kan anskaffes. Slike data finnes både direkte og indirekte i finansmarkedene, men også i det regnskaps- og rapporteringssystem som ethvert aksjeselskap har i sitt regnskapssystem. Til slutt vil en i kurset få øving i å anvende disse analysemetodene på en del større case, som vil kunne varierer fra hver gang kurset tilbys.

Hva lærer du

Etter å ha fullført dette emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper:

Studenter skal tilegne seg avanserte ferdigheter innen verdisetting av bedrifter/foretak, uavhengig av eierform. De skal også få kunnskaper om verdisetting av verdipapirer som avspeiler eierverdi. I kurset får en også en viss kunnskap om verdisetting av gjeld (obligasjoner), men dette feltet behandles ikke så grundig som verdisetting av aksjer eller aksjeselskaper. En skal også kjenne til og anvende begreper som EBIT, EBITA, EBITDA, NOPLAT, fri kontantstrøm (FCF) terminalverdi, WACC, P/E og andre standard begreper brukt i verdisetting av selskaper. En skal også kjenne til ulike alternative tilnærmingsmetoder som eksisterer for verdsetting av selskaper.

Ferdigheter:

I emnet skal en

Generell kompetanse:

Emnet anvender analysemetoder fra fagene regnskap, finans og strategi og anvender deler av disse fagene i verdsetting av foretak. Emnet er fokusert rundt begrepet ¿verdiskaping¿ på bedriftsnivå, og skal gi et godt utgangspunkt for å gjennomføre selvstendig men avgrenset forskningsprosjekt under veiledning (masteroppgave). En skal også kunne reflektere over avgrensingen mot samfunnsmessig verdiskaping og kunne reflektere og argumentere for at andre interessenter (stakeholders) enn eierne kan ha ulike interesser i verdiskapningsprosessen.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Arbeidsformer vil være forelesninger, seminarer o.l. Studentene må påregne å delta i gruppearbeid.

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen. Karakter A-F, hvor F er stryk.

Eksamen arrangeres i Harstad.

Det tilbys kontinuasjonseksamen i emnet for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen. Kontinuasjon, utsatt og ekstraordinær eksamen arrangeres kun på det studiested som administrerer emnet.


Dato for eksamen

Skriftlig prøve 06.12.2018

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum

Pensumlitteratur oppgis i UiTs digitale læringsplattform ved semesterstart eller fås ved henvendelse til bokhandelen Akademika Tromsø eller Narvik. Bøkene kan kjøpes på www.akademika.no