Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2018
BIO-2601 Generell mikrobiologi - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Studiepoengreduksjon
Innhold
Mikrobiologisk forståelse og kompetanse er essensielt på en rekke områder av stor samfunnsmessig betydning. Dette gjelder eksempelvis matproduksjon og økologiske problemstillinger knyttet til konsekvensene av klimaendringer og nedbryting av miljøskadelige stoffer i naturen. Videre er mikroorganismer essensielle verktøy ved utviklingen av nye metoder innen molekylærbiologi og bioteknologi og, ikke minst, mikrobiologisk kompetanse er helt essensielt på området medisin og helse. Eksempler på sistnevnte er bekjemping av infeksjonssykdommer, kampen mot økt antibiotikaresistens i patogene bakterier, sikring av trygg mat og drikkevann og studier av sammenhengen mellom kroppens mikrobiota og helsen vår
Når det gjelder anbefalte forkunnskapskrav (se nedenfor) tilsvarer MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi sammen med BIO-1601 Innføring i mikrobiologi det samme som tidligere MBI-1001 Celle- og molekylærbiologi.
Søknadsfrist
Opptakskrav
Hva lærer du
Dette emnet, sammen med introduksjonsemnet Bio-1601 Innføring i mikrobiologi, skal gi studentene en bred, grunnleggende innføring i faget mikrobiologi.
Kunnskaper. Ved fullført emne vil kandidaten ha kunnskap og forståelse på følgende områder:
- mikroorganismers metabolske repertoar og betydningen av dette for stoffomsetningene i naturen.
- prokaryot genetikk og genomstruktur, herunder mekanismene for horisontal genoverføring
- regulering av genuttrykk hos prokaryoter
- grunnlaget for molekylær analyse av mikrobielt slektskap og prinsippene for moderne mikrobiell taksonomi
- fylogenetisk tilhørighet og fenotypiske hovedtrekk hos økologisk, kommersielt og medisinsk viktige grupper av mikroorganismer
- moderne metoder for studier av mikroorganismer i naturlige miljøer
- særtrekk ved marine miljøer som mikrobielle økosystemer
- kroppens normalmikrobiota og faktorer som påvirker denne
- epidemiologi, inkludert smittekjeden
- viktige patogene virus, bakterier, sopp og parasitter, og infeksjoner forårsaket av disse
- hygieniske utfordringer knyttet til mat og vann
Ferdigheter. Kandidaten skal:
- ha praktisk ferdighet i vanlige teknikker for dyrking og karakterisering av bakterier og kunne rapportere resultatene av laboratorieforsøk skriftlig
- beherske vanlige begreper og uttrykksformer i faget mikrobiologi og kunne anvende disse i skriftlig og muntlig framstilling
Kompetanse. Ved fullført emne har studenten:
- tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag i generell mikrobiologi til å kunne forholde seg kritisk til mangfoldet av informasjon på området som tilflyter offentligheten via media
- faglig grunnlag for å kunne tas opp på videregående mikrobiologiske emner
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Eksamen
4 timer skriftlig eksament. Bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått.
Både lesepensum og laboratoriekurset er grunnlag for eksamensspørsmålene.
Arbeidskrav: Laboratoriekurset må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen. Godkjenning krever tilstedeværelse på alle øvelser og godkjente laboratorierapporter.
Kontinuasjon: Ved stryk på skriftlig eksamen arrangeres det kontinuasjonseksamen i påfølgende semester.
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.
Pensum
- Utvalgte deler av Willey, Sherwood & Woolverton (2014) Prescott's Microbiology, 9th international edition, McGraw-Hill Education, New York
- Laboratoriehefte i PDF-format