Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2018

SVF-2501 Marin ressursforvaltning og kystsoneplanlegging - 10 stp


Ansvarlig enhet

Norges fiskerihøgskole

Emnetype

Emnet er obligatorisk for bachelorprogrammet i fiskeri- og havbruksvitenskap, studieretning ressursforvaltning. Emnet kan tas som enkeltemne

Studiepoengreduksjon

SVF-2501 Marin ressursforvaltning 10 stp

Innhold

Emnet tar utgangspunkt i et samfunnsvitenskapelig perspektiv på forholdet mellom natur og samfunn, og gir en innføring i hvordan de marine ressurser, kystarealer og havområder blir forvaltet. Vi starter med en analyse av hva ressursforvaltning er, hva den gjør og hvilke samfunnsmessige funksjoner den ivaretar.

Deretter går vi nærmere inn på ulike forvaltningsregimer og hvilke virkemidler som kommer til anvendelse. Emnet legger særlig vekt på bærekraft (sustainability), og hvordan dette begrepet kan anvendes for å begrunne og analysere forvaltningsinngrep. Kursets fokuserer på fiskeriforvaltning, arealforvaltning i kystsonen så vel som havforvaltning, med viltlevende marine ressurser, marine økosystemer og arealer som de sentrale forvaltningsobjekter. Emnet presenterer de viktigste institusjoner og prosesser for forvaltning av marine ressurser i Norge, men vil også sammenlikne med andre land der det er relevant.

Kurset tar for seg de internasjonale konvensjonene og bilaterale avtalesystemene som er blitt etablert og presenterer også endringer mot nye forvaltningsmodeller. Emnet retter søkelyset mot de erfaringene som er høstet med forskjellige forvaltnings- og reguleringsformer samt hvilke tilsiktede og utilsiktede konsekvenser de kan gi. Undervisninga forutsetter at studentene holder seg oppdatert på aktuelle fiskeripolitiske spørsmål gjennom fiskeripressen og gjennom nyhetsoppdateringer på Nærings- og fiskeridepartementets, Fiskeridirektoratets og fiskeriorganisasjonenes nettsider.


Søknadsfrist

1. desember for enkeltemner som tilbys i vårsemesteret.

Hva lærer du

Kurset skal gi studentene en innføring i marin ressursforvaltning, prinsippene for forvaltninga og de virkemidler som brukes for å oppnå en bærekraftig utnyttelse av marine ressurser, havområder og kystarealer. Studentene skal kunne gjøre rede for utviklinga av det norske ressursforvaltningssystemet, hvordan forvaltninga er organisert, hvilke prinsipper den bygger på og hvilke virkemidler den bruker for å oppfylle de politiske og samfunnsmessige målsettingene. De skal videre kjenne til prinsippene for havområdeforvaltning og kunne gjøre rede for kystsoneplanleggingas funksjon i Norge. På bakgrunn av kurset skal de være i stand til å beskrive og analysere ulike ressursforvaltningsordninger.

Etter bestått emne skal studenten ha følgende læringsresultat:

Kunnskap:

Ferdigheter:

Generell kompetanse:


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Kurset er lagt opp med studentaktive læringsformer, inkludert forelesninger, seminarer, skriftlige oppgaver, muntlige presentasjoner og spillbasert undervisning. Studentene vil delta i undervisningsoppgaver i form av miniforedrag og evaluering. I løpet av semesteret vil det arrangeres fire spillesesjoner (4-6 timer pr gang):

Eksamen

Emnet har mappeinnleveringer (4 innleveringer som samlet teller 60% av karakteren) og avsluttende muntlig eksamen (teller 40 % av karakteren). Vurderes med bokstavkarakterer A - F, der F er ikke-bestått

Arbeidskrav som må være bestått innen avsluttende muntlig eksamen:  

Kontinuasjonseksamen: Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangerte eksamen i dette emnet. Ved kontinuasjonseksamen må den/de deler av eksamen som ikke er bestått avlegges på nytt.

Ved et nytt ordinært eksamensforsøk må alle eksamensdeler tas på nytt.


Dato for eksamen

Mappeevaluering innlevering 04.05.2018

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum

ca. 760s.

NB: Forelesinger og powerpoint-presentasjoner fra forelesingene er også pensum. Studentene anbefales derfor å ta notater under forelesingene.

Pensum er med noen unntak tilgjengelig enten via lenke eller som pdf i Classfronter. De artiklene som ikke er tilgjengelige via fronter vil bli delt ut som papirkopier.

I tillegg forutsettes det at studentene gjør seg kjent med Havressursloven og dens forarbeid og de prinsippene som loven fastlegger for norsk fiskeriforvaltning. Videre forutsettes det at studentene holder seg oppdatert på aktuelle fiskeripolitiske spørsmål gjennom fiskeripressen og gjennom nyhetsoppdateringer på Fiskeri- og kystdepartementets, Fiskeridirektoratets og fiskeriorganisasjonenes nettsider. Det anbefales å tegne et abonnement på FiskeribladetFiskaren i kursperioden.

NB. Artiklene som ligger som lenke i ArkivClassfronter kan bare lastes ned via UITs maskiner eller via egen pc og bruk av VPN. Kontakt Orakelet hvis dere har problemer med VPN. Materialet dere får tilgang til via disse lenkene, samt det øvrige materialet som ligger i arkivet på Classfronter er i stor grad opphavsrettslig beskyttet og må ikke distribueres til andre uten tillatelse fra rettighetshaver. Pensum som ikke ligger på Fronter vil bli delt ut.

Anbefales lest

Arealutvalgets innstilling: Effektiv og bærekraftig arealbruk i havbruksnæringen.

http://www.regjeringen.no/upload/FKD/Vedlegg/Rapporter/2011/Effektiv_og_baerekraftig_arealbruk_i_havbruksnaeringen.pdf

FAO, 1995, Code of Conduct for Responsible Fisheries (41 s)

Finnes på: http://www.fao.org/fishery/

FAO 2012 The State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA)

http://www.fao.org/docrep/016/i2727e/i2727e00.htm

Hannesson, R. 2006. The privatization of the oceans: Cambridge: MIT press. Kap. 3  Property rights in fisheries  (22s)

Nathan Young, Ralph Matthews. 2011. The Aquaculture Controversy in Canada: Activism, Policy, and Contested Science. Kan bestilles fra Amazon:

http://books.google.ca/books/about/The_Aquaculture_Controversy_in_Canada.html?id=4DhnjzQZGbsC