Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2018
BIO-2002 Fysiologi II (dyrefysiologi) - 10 stp
Ansvarlig enhet
Institutt for arktisk og marin biologi
Emnetype
Emnet er obligatorisk for studenter på bachelorprogrammene i Biomedisin, Miljøledelse og forurensningsbiologi, Fiskeri- og havbruksvitenskap med havbruk som studieretning, samt studenter på masterprogrammet i Akvamedisin. Valgemne for studenter på bachelorprogrammene i Biologi, klima og miljø. Emnet kan tas som enkeltemne.
Studiepoengreduksjon
ERN-2000 Humanfysiologi del 1 5 stp
Innhold
Emnet gir en oversikt over dyrekroppens fysiologi med pattedyr som eksempel, men med betoning av at mekanismene i hovedsak er generelle for vertebrater. Det gis en beskrivelse av de grunnleggende mekanismer som ligger bak de spesialiserte funksjoner som oppvises av organismens forskjellige vevstyper/organer, samt de reguleringsmekanismer som sørger for opprettholdelsen av homeostase i den integrerte organismen. Nerve- og muskelfysiologi, sansefysiologi, sirkulasjon, respirasjon, ekskresjon, endokrinologi, fordøyelse og ernæring vil bli gjennomgått. Emnet inneholder et omfangsrikt laboratoriekurs som gjennom praktiske forsøk belyser sentrale temaer i pensumet.
Søknadsfrist
Søknadsfrist enkeltemner: 1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret. Dette gjelder kun opptak til enkeltemner.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse + REALFA
Søknadskode 9336 enkeltemner i realfag.
Det er et krav om grunnleggende kunnskaper i biologi og økologi fra høgskole eller universitet. Grunnleggende kunnskaper i kjemi og matematikk er en fordel.
Hva lærer du
Etter fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:
- grunnleggende forståelse av hvorledes ulike vev/organsystemer fungerer og interagerer i dyrekroppen, der pattedyr vil bli brukt som modell
- erfaring i muntlig og skriftlig presentasjon av faglige problemstillinger knyttet til emnet
- skal kunne beskrive/tegne normal anatomi/struktur av ulike organsystemer, med spesiell fokus på bevegelsesapparatet, nervesystemet, sanseorganer, hjerte-kar-systemet, respirasjonssystemet, nyrer, fordøyelsessystemet, det endokrine systemet og reproduksjonssystemet
- skal kunne forklare disse vevstypenes / organsystemenes normale funksjon (fysiologi)
- skal kunne definere begrepet homeostase og forklare hvordan tilpasning og reguleringsmekanismer gjør homeostase mulig hos dyr
- skal kunne skrive vitenskapelige rapporter basert på gjennomførte laboratorieøvelser
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk
Undervisning
Forelesninger, kollokvier og laboratorieøvelser. Nødvendig sikkerhetsopplæring gis i undervisningen.
Eksamen
6 t skriftlig eksamen. Bokstavkarakter A-E; F er ikke bestått. Laboratoriekurs er obligatorisk. Arbeidskrav: Godkjent laboratorierapporter. Arbeidskravet må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangerte eksamen i dette emnet.
Dato for eksamen
Skriftlig eksamen 14.06.2018
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.
Pensum
"Vander`s Human Physiology". Pensumliste vil bli lagt ut på Classfronter.