Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2018

BED-3055F Finansiell informasjon - 10 stp


Ansvarlig enhet

Handelshøgskolen ved UiT

Emnetype

Emnet kan ikke tas som masterenkeltemne.

Emnet forutsetter tilstedeværelse på det studiested som gir undervisningen i emnet.  Emnet er ikke tilrettelagt for studenter som ikke kan delta på undervisning, i gruppearbeid o.l.


Innhold

Finansiell informasjon handler om hvordan regnskapsinformasjon kan brukes av eksterne og interne aktører. Sentralt i kurset står vurdering av lønnsomhet, både som internt beslutningsgrunnlag for lønnsomhetsforbedringer samt eksterne aktørers vurdering av selskapet avkastning. Formålet er å gi et systematisk rammeverk for hvordan regnskapsinformasjon kan bearbeides, tolkes og forstås.

Del 1 av kurset omhandler bruk av finansiell informasjon til lønnsomhetsvurderinger internt i virksomheten. Kundelønnsomhetsanalyser brukes til å kartlegge hvilke kunder som bidrar til bedrifts inntjening. For mange virksomheter er ressursbruken i økende grad relatert til kunderettede aktiviteter, slik at kjennskap til hvilke inntekter og kostander de enkelte kundene generer vil være viktig. Videre vil vi se på bruk av prisstrategi for å oppnå økt lønnsomhet.

Del 2 omhandler ekstern bruk av bedriftens finansregnskap, og fokuserer på investorers og kreditorers bruk av regnskapet for å vurdere lønnsomhet og risiko i en bedrift. Lønnsomhetsanalysen ser på sammenhengen mellom finansregnskapet og avkastning på egenkapital, der rentabilitet står sentralt. Risikoanalysen ser på sammenhengen mellom finansregnskapet og risiko for ytere av egen- og fremmedkapital. Risikojustering av avkastningskrav/ kapitalkostnad omhandles i kurset «verdsetting av foretak». Til forskjell fra finansmarkedsbasert risiko, er det regnskapsbasert vurdering og måling av risiko som er tema. Finansteori trekkes inn i den grad det er relevant. Dette gjelder spesielt risikobegreper og opsjonsteori.


Hva lærer du

Etter å ha fullført kurset skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper

Ferdigheter

Generell kompetanse


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Forelesninger og seminarer

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen (teller 100%). Karakterskala A-E, med F som stryk.

For å få avlegge eksamen må 2 innleveringer være godkjent. Det tilbys kontinuasjonseksamen i emnet for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen.

Eksamen arrangeres ved campus Alta


Dato for eksamen

Skriftlig eksamen 16.05.2018

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum

Pensumlitteratur oppgis i UiTs digitale læringsplattform ved semesterstart eller fås ved henvendelse til bokhandelen Akademia Tromsø eller Narvik. Bøkene kan kjøpes på www.akademika.no