Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2017

REL-1008 Kristendom II: Innføring i Bibelen - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Emnetype

Emnet er obligatorisk for studenter på bachelorgradsprogram i teologi, og valgfritt for studenter på bachelorgradsprogram i religionsvitenskap og for studenter på lektorutdanning med studieretning eller fag 2 i religionsvitenskap. Emnet kan også tas som enkeltemne.

Innhold

Dette emnet gir en innføring i Det gamle og Det nye testamentet som religionshistoriske skrifter og som Kirkens hellige bok. Gjennom kjennskap til tekster fra ulike litterære genrer og med forskjellig historisk bakgrunn og teologisk innhold, gir studiet kunnskap om mangfoldet i de bibelske skrifter, samt en forståelse for hvordan Bibelen ble til. I denne bibelvitenskapelige tilnærmingen legges det videre vekt på metodiske spørsmål knyttet til tekstarbeid og til forholdet mellom tekst og historie.

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetansen.

Søknadskode 9199 enkeltemner lavere nivå.


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har kunnskap om: 

Ferdigheter

Studenten kan:

Kompetanse

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket skal normalt være norsk. For å oppnå instrumentelle mål om å utvikle kompetanse i engelsk fagspråk hos norskspråklige studenter og/eller integrere studenter med annet morsmål enn norsk/annet skandinavisk språk, kan undervisningsspråket også være engelsk.

Eksamensspråk kan være enten norsk eller engelsk.


Undervisning

20 timer forelesning og 4 timer seminar. Det forutsettes at studentene er aktive i undervisningen, både når det gjelder presentasjon og diskusjon av pensumlitteraturen. 

Kvalitetssikring av emnet 

Emnet evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:

Studentene skriver en tekst på ca. 5 sider (ca. 2-3000 ord) over ei bok i Bibelen. Studentene velger selv hvilken bok fra Bibelen de vil skrive om. Studentene kan også skrive om en mindre tekstenhet enn ei hel bok og heller fokusere på en bestemt tekstsjanger, for eksempel frelsesord, domsord, klagesalmer, hymner eller annet. I arbeidskravet skal det gjøres rede for den bibelske bokas sjanger, innhold og historiske plassering. Studentene skal også vise at de er i stand til å behandle materialet kildekritisk. 

Eksamen består av: 4-timers skriftlig eksamen. 

Eksamen vurderes med bokstavkarakter: A-F, der F regnes som stryk.

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen er 15. januar for eksamener i høstsemesteret og 15. august for eksamener i vårsemesteret.


Dato for eksamen

Skriftlig eksamen 27.11.2017

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum