Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2017

SOS-1030 Frivillig arbeid - nettbasert - 30 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for samfunnsvitenskap

Emnetype

Teoretisk og praktisk. Emnet kan tas som en del av bachelorstudiet i sosiologi, og det vil da erstatte SOS-1012 Kultur, fritid og frivillig arbeid, samt to valgemner/frie emner. Emnet kan gjerne tas som enkeltemne eller som støtteemne i andre bachelorgradsprogrammer. Emnet er spesielt beregnet for studenter som er engasjert i en eller annen form for frivillig arbeid fra før, men det er ikke noe i veien for at studenten starter med frivillig arbeid samtidig med studiet. Emnet gis som nettbasert tilbud. Overlapping: Det vil bli 10 studiepoeng studiepoengreduksjon i forhold til SOS-1012 Kultur, fritid og frivillig arbeid.

Studiepoengreduksjon

SOS-1012 Kultur, fritid og frivillig arbeid 10 stp

Innhold

Emnet er delt inn i to hovedkomponenter:

1) Emnet består av en teoretisk innføring i sosiologiske teori som anvendes på feltet fritid og frivillig arbeid. Dette knyttes sammen med valg av fritidsaktiviteter, og da spesielt frivillig arbeid. Fritid som fenomen er et tema som gjennomgås, og en vil vise til den historiske utviklinga av fritid og valg fritidsaktiviteter. Hovedfokus vil være å forstå hvorfor folk velger frivillig arbeid, og å forstå utvikling av fenomenet frivillig arbeid i samfunnet. Forholdet mellom den norske staten og de frivillige organisasjonene er også et viktig tema. Utbredelsen av, og arbeidet til de store, ikke statlige organisasjonene, NGO (Non-governmental Organizations) både nasjonalt og internasjonalt drøftes. Frivillig arbeid i andre land vil også være tema som tas opp.

2) Praksis i frivillig arbeid og faglig refleksjon over dette arbeidet.

Emnet evalueres en gang per programperiode. Evalueringen skjer etter avslutning ved hjelp av Quest Back. Evalueringen gjennomgås av faglærer og drøftes av programstyret for sosiologi.


Søknadsfrist

1. juni for enkeltemnestudenter.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søknadskode 5199 - Nettbaserte og desentraliserte enkeltemner, lavere grad.

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskap:

Ferdigheter:

Kompetanse:


Undervisnings- og eksamensspråk

Eksamen kan avlegges på norsk eller annet skandinavisk språk. Det kan søkes instituttet om å avlegge eksamen på engelsk.

Undervisning

Det gis ca 20 timer forelesning. Emnet gis som nettbasert tilbud. Forelesningene vil bli filmet og legges ut på undervisningsportalen Fronter, og der vil det også bli lagt ut lydfil og powerpoint. Fronter blir brukt til kommunikasjon med studentene på emnet.

Kvalitetssikring av emnet:

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:

Eksamen består av:

Hjemmeoppgave på ca. 8 000 ord (ca.20 sider) med selvvalgt oppgavetekst. Tema og oppgavetekst skal godkjennes av faglærer senest seks uker før innlevering av oppgaven. Det gis veiledning på valg av tema og oppgavetekst, samt en til tre ganger underveis i arbeidet med oppgaven. Det er obligatorisk med veiledning minst en gang. Pensum skal anvendes i besvarelsen.

Eksamen evalueres med bokstavkarakter (A-F), der F regnes som stryk.

 

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Dato for eksamen

Hjemmeeksamen innlevering_ 15.12.2017

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum

Pensum er på ca. 1800 sider.

1) Fritid og frivillighet i Norge (500 sider),

2) Frivillig arbeid over landegrensene (200 sider) og

3) Teori, forskningsmetode, akademisk skriving og informasjonskompetanse (800 sider).

4) Valgfri tilleggslitteratur knyttet til eksamensoppgave (300 sider)


Pensum er fordelt på et kompendium ca. 270 sider, nettressurser ca. 550 sider, valgfri litteratur ca. 300 sider og bøker ca. 680 sider:

Lorentzen, Håkon og Line Dugstad (2011): Den norske dugnaden. Historie, kultur og fellesskap. Innledning + kapittel 1, 2, 7 og 9. Kristiansand: Høyskoleforlaget (80 sider)

Busch, Tor (2013): Akademisk skriving for bachelor og masterstudenter. Oslo: Adlibris (ca. 85 sider)

Bårnes, Vibeke og Mariann Løkse (2015): Informasjonskompetanse. Håndbok i kildebruk og referanseteknikker. 2. utg. Oslo: Høyskoleforlaget (ca. 125 sider).

Krumsvik, Rune Johan (2014): Forskingsdesign og kvalitativ metode. Ei innføring. Bergen: Fagbokforlaget. (ca. 200 sider)

Nygaard, Thomas (1995): Den lille sosiologiboka. Innføring i sosiologisk handlingsteori. Oslo: Universitetsforlaget. Deler av boka er pensum (ca. 100 sider).

Østerberg, Dag (1997 eller nyere): Sosiologiens nøkkelbegreper. Oslo: Cappelen Akademiske Forlag. (ca. 90 sider)