Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2017

HIS-1007 Den russiske revolusjon, ca 1890-1930 - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne og er valgfritt i bachelorstudiet i historie. Det inngår som valgfritt emne i Årsstudium i historie (60 sp) og i bachelordelen av russlandsstudiet. Passer som støtteemne til russisk, idehistorie og samfunnsvitenskapelige disipliner som for eksempel statsvitenskap.

Innhold

Den russiske revolusjon er en av de store milepælene i det 20. århundres historie. Den la grunnlaget for det sovjetiske samfunnssystemet, skapte «den andre verden» og fikk dyptpløyende politiske ringvirkninger i den vestlige verden, etterhvert også i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Sovjetsystemets sammenbrudd på 1990-tallet gjør at sovjetepoken i russisk historie nå kan studeres som et avsluttet hele. Det har på flere måter forandret synet på revolusjonen. I studiet av Den russiske revolusjon kan man snakke om to hovedretninger: den liberale/konservative (som er mest opptatt av ideologi og manøvrering på det politiske topplan) og den sosialhistoriske eller "revisjonistiske" som fokuserer på klasseforhold og samfunnsstrukturer.

I de senere år har også den nye kulturhistorien ("den språklige vending") begynt å vinne frem i studiet av revolusjonen. Alle de tre retningene er representert i pensumet til dette emnet, som kronologisk dekker perioden 1890-1930. Hovedvekten ligger likevel på selve revolusjonsåret 1917.


Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad.


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse:

Studentene skal

Ferdigheter:  

Studentene skal


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Ukentlig forelesning/seminar

Eksamen

Ikke arbeidskrav, men for å stimulere studentenes egenaktivitet på seminaret er det innført en ordning med frivillige studentinnlegg.

Ett essay på 10-12 sider innen en gitt frist i løpet av semesteret. 6 timers skoleeksamen på slutten av semestret. Begge eksamenene vurderes etter karakterskalaen A-F, der F er ikke-bestått.

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Dato for eksamen

Skriftlig eksamen 29.11.2017

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum

Oppdatert pensumliste vil foreligge ved semesterstart