Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2017

KJE-1003 Praktisk organisk kjemi - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for kjemi

Emnetype

Teoretisk og praktisk.

Emnet er tilgjengelig som enkeltemne eller valgemne i enkelte studieprogram. Emnet er obligatorisk for studenter som følger kjemiprogrammet og er åpent for andre studenter som har behov for opplæring i praktisk laboratoriearbeid og som oppfyller forkunnskapskravene.

Emnet tilbys med forbehold om at et minimum antall studenter registrerer seg for emnet.


Studiepoengreduksjon

FAR-1301 Farmasøytisk kjemi 2 stp

Innhold

Kurset i praktisk organisk kjemi legger vekt ved alle aspekter av arbeid på kjemisk laboratorium: framstilling, opprensing og identifisering av organiske forbindelser. Her blir du med andre ord presentert for kjemisk håndverk. Innledningsvis får du en innføring i en viktig forutsetning for laboratoriearbeid: sikker håndtering av kjemikalier og utstyr. Gjennom syntese av et antall forbindelser blir du så kjent med ulike typer av utstyr. Du blir videre introdusert til de mest sentrale metodene for opprensing av kjemiske forbindelser for så å bruke spektroskopiske metoder (IR, MS, NMR) for å identifisere produktene og sikkerstille at disse har tilfredsstillende renhet. Dokumentasjon av laboratoriearbeidet i form av en journal vil også bli behandlet.

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse + Matematikk R1 eller (S1+S2) og enten Matematikk (R1+R2) eller Fysikk (1+2) eller Kjemi (1+2) eller Biologi (1+2) eller Informasjonsteknologi( 1+2) eller Geologi (1+2) eller Teknologi og forskningslære (1+2).

Anbefalte forkunnskaper: KJE-1002 eller tilsvarende.

Søknadskode 9336 enkeltemner i realfag.


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse:

Kandidaten

Ferdigheter:

Kandidaten

Kompetanse:

Kandidaten


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket vil kunne være både norsk og engelsk. Pensumlitteraturen vil være hovedsakelig på engelsk.

Undervisning

Forelesninger: 15 t Seminar/laboratoriekurs: 90 t (intensivlab).

Eksamen

Avsluttende skriftlig prøve (4t) avholdes etter avsluttet laboratoriekurs, teller 100%. Vurdering: Bestått - ikke bestått. Den skriftlige eksamen består av to deler, laboratorieteknikk og spektroskopi, og for bestått skal minst 50 % av hver del besvares riktig. Kandidater som ikke består eksamen kan melde seg opp til kontinuasjonseksamen påfølgende semester.

Tillatte hjelpemidler ved eksamen:

Arbeidskrav:

Adgang til eksamen forutsetter godkjent laboratoriekurs og 4 obligatoriske oppgaver. Oppgavene blir lagt ut i Fronter.


Dato for eksamen

Skriftlig prøve 09.11.2017

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum

Pensum blir offentliggjort senere i Fronter