Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2017
TANN-101 Naturvitenskapelige fag - 15 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Hva lærer du
Emnet består av kjemi, biokjemi og mikrobiologi.
Etter endt semester skal studenten kunne forklare:
Kjemi
- -begrepene atom og molekylmasse
- -det periodiske system
- -beskrive ulike typer kjemiske forbindelser
- -avgjøre to enkle forbindelsers blandbarhet -definere mol, molaritet og molar masse, og anvende dem til å regne mengder og konsentrasjoner
- -forklare konsentrasjonsberegninger med enheten «prosent»
- -beregne pH i syrer, baser og buffere
- - kunne prosessen for hydroksidioner i demineralisering og fluorid for remineralisering av emaljen, beskriv hva som skjer på emaljen ved syreangrep
- -beskrive kjemiske reaksjoner ved reaksjonsligning
- - forklare forhold som påvirker reaksjonsfarten
- - Kjenne til Le Chateliers prinsipp for likevekter
- - energibegrepet ¿ vurdere om en kjemisk reaksjon er spontant
- - forklare og gjenkjenne redoksreaksjoner
- - kjenne til de viktigste funksjonelle gruppene i organisk kjemi
Biokjemi
- -forklare og tegne en peptidbinding -forklare og tegne en formel for et triglyserid og dets hydrolyseprodukter
- -forklare og tegne steroidskjelettet og gi eksempler på steroider
- -beskrive de viktigste funksjonelle gruppene i organisk kjemi og hvilke reaksjoner disse deltar i
- -beskrive cellenes grunnleggende kjemi basert på generell og organisk kjemi
- -beskrive oppbygningen, funksjon og vekst til en bakterie, og hvordan en bakterie kan skape sykdom følgende begreper: aminosyre, karboksylgruppe, sidekjede, peptidbinding, essensielle og ikke-essensielle -- aminosyrer, lipid, triglyserid, mettet og umettet fettsyrer, samt enzym, mutasjon og DNA
- -hvordan man klassifiserer karbohydrater og gi eksempler på triose, pentose, hexose, aldose, ketose, monosakkarid, disakkarid og polysakkarid
- -forklare hovedtrekkene i nedbrytingen av proteiner, karbohydrater og lipider med hovedvekt på glykolysen, sitronsyresyklus og oksidativ fosforylering
- -strukturforskjellene i disakkaridene maltose, laktose, sukrose, samt for polysakkaridene cellulose, glykogen og stivelse (skjematisk) Mikrobiologi
- -normalfloraen, hvor vi finner den og hvilken nytteverdi den har -forskjellen på endemi, epidemi og pandemi -oppbygning, struktur og aktivitet av virus -smittemåter generelt og spesielt for Hepatitt A, -B, - C og HIV
Mikrobiologi
- -normalfloraen, hvor vi finner den og hvilken nytteverdi den har
- -forskjellen på endemi, epidemi og pandemi
- -oppbygning, struktur og aktivitet av virus
- -smittemåter generelt og spesielt for Hepatitt A, -B, - C og HIV
Innenfor Mikrobiogien vil du også lære å:
- - kjenne til de viktigste forskjellene på eukaryote og prokaryote celler
- - skissere oppbygningen av en bakterie
- - navnsette og skissere funksjon til de viktigste cellestrukturene hos bakterier
- - forklare følgende begreper fra bakteriologien: gram positiv/gram negativ
kokker/staver
patogenitet
virulens
virulensfaktor
- - kjenne til bakteriers forhold til oksygen og temperatur
- - beskrive bakterievekst
- - forklare hva som menes med generasjonstid
- - forklare hva en bakteriespore er
- - gjøre rede for de viktigste steriliseringsmetodene
- - vite hvordan man dreper bakteriesporer
- - kjenne til endo- og eksotoksiner
- - forklare hva som menes med normalflora, hvor vi finner den og hvilken nytteverdi den har
- - skissere hvordan en bakterie kan skape sykdom (infeksjonspatogenese)
- - gjøre rede for de enkelte ledd i smittekjeden
- - kjenne til endogen og eksogen smitte
- - kjenne til forskjellen på endemi, epidemi og pandemi
- - kjenne til meldesystem i Norge
- - skissere oppbyning/struktur av virus
- - skissere virusmultiplikasjon
- - skissere hvordan virus kan skape sykdom (infeksjonspatogenese)
- - kjenne til forskjellen på latente og persisterende virusinfeksjoner
- - kjenne til antigen drift og antigen shift
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Eksamen
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.
Pensum
Grønneberg, Truls m.fl.(2012) Kjemien stemmer. Kjemi 1, grunnbok (kap. 1.4 - tom.10.2)
Kjemien stemmer. Kjemi 2, grunnbok (kap. 2.1 - 2.5, kap. 3 s 43-66 )
Hauge, Jens m.fl. (2001) Biokjemi, en grunnbok. Universitetsforlaget, kap. 3, 4, 5 (50-58), 6 (63-69), 7 (72-80, 83-90), 8, 9, 13 90 s
Schøyen, R. (2011) Mikroorganismer og sykdom: en lærebok i mikrobiologi og infeksjonssykdommer for helsepersonell. Gyldendal akademisk, kap.1 (13-19), kap. 3 (31-34,40-53, 55-63), kap. 5 (90-99), 6 (100-103),
kap. 7 (104-106, 107-115), 17 (376-377)