Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2016

FSK-2008 Fangstteknologi i marint fiske - 10 stp


Ansvarlig enhet

Norges fiskerihøgskole

Emnetype

Emnet er obligatorisk for studenter på bachelorprogrammet fiskeri- og havbruksvitenskap. Emnet kan tas som enkeltemne.

Studiepoengreduksjon

BIO-3556 Fishery Biology & Harvest Technology 5 stp

Innhold

Det gis innføring på generelt nivå om virkemåten til de viktigste fiskeredskaper i norsk fiske. Valg av fiskemetode og dimensjonering av redskap må gjøres ut fra mange faglige hensyn, og anvendelse av teknologi gir nye muligheter for å videreutvikle og forbedre de konvensjonelle fiskeredskapene innenfor grensene for kostnadseffektive og rasjonelle driftsmønstre. Utfordringene innen næringa vil være å tilpasse moderne fiskeredskaper innenfor rammene av gjeldende regelverk, internasjonale anbefalinger og internasjonale konvensjoner. Generelle miljøhensyn, fiskeveleferd, kvalitetskrav, anvendelse til fangstbasert akvakultur og tilpassing av arbeidsforhold til optimale HMS standarder er også viktige faktorer for vårt moderne fiske og tilpassing av flåten. Selv om kurset i første rekke har fokus på marint fiske i Norge, så vil tematikk som tas opp i kurset også ha relevans for internasjonalt marint fiske og fiske i innsjøer.

Gjennom basiskunnskaper om fangstprinsippene, vil det bli gitt utfyllende informasjon om de enkelte redskapene i relasjon til oppdatert forskning fra inn- og utland med fokus på forståelse og utnyttelse av arts-spesifikke forskjeller i atferd og fangstbarhet. Det vil bli lagt spesiell vekt på forhold rundt ansvarlig fiske og bifangst i fiskeriene, hvordan selektiviteten til redskapene måles og det vil bli vist eksempler på teknikker som brukes og nye teknikker som kan implementeres. Bruk av akustiske instrumenter, bl.a. ekkolodd og sonar, får også spesiell oppmerksomhet gjennom trening med ekkointegrering og dataverktøy for å beregne biomasse.

Det gjennomføres tokt på forskningsfartøy med bruk av akustiske instrumenter, tilhørende dataverktøy og prøvetakingsinstrumenter for å kunne beregne arealtettheter av fisk og kvantifisere total biomasse. Opplegget om bord er identisk med hva som brukes internasjonalt for å innhente grunnlag for kvoteanbefalinger. Studentene får dermed førstehands kunnskap og trening i den type arbeid og dataregistrering som inngår i viktige økosystem-tokt. I tillegg gjøres det forsøk med selektivt trålredskap der redskapets seleksjonsevne skal beregnes. Studentene skriver fortløpende logg under toktet, er med på tolkning av fangstdata og elektroniske data og de skriver en toktrapport fra forsøkene.

Sikkerhetsopplæring: I forbindelse med og i forkant av obligatorisk tokt vil studentene få informasjon om UITs sikkerhetsrutiner og reglement under arbeid i felt og tokt. Studentene får tilgang til alle relevante dokumenter og bes sette seg inn i plikter og reglene før toktstart. I Fronter vil det ligge spesielle instruksjoner vedrørende rutiner, oppførsel og sikkerhet på tokt for dette emnet.

Før fartøyet forlater havn gis det spesifikk instruks i sikkerhetsrutinene om bord og hvilke prosedyrer som skal følges ved ulykker og studentene vises rundt i båten for å bli kjent med faresoner, møteplass i tilfelle kritisk situasjon, nødutganger, redningsmateriell og studentene øver bl.a. med overlevingsdrakt.


Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse. Studentene må ha kjennskap til Excel og PowerPoint.

Søknadskode 9199 enkeltemner lavere nivå.


Hva lærer du

Fullført og bestått kurs skal gi studentene basiskunnskaper innen fiskeriteknologi med fokus på forvaltning og ansvarlig fiske og skal da kunne nå følgende målsettinger:

Kunnskap og forståelse: Kandidaten vil:

Ferdigheter: Kandidaten vil

Kompetanse: Kandidaten vil


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Forelesninger, seminar og tokt. Ca. 4 timer av seminarundervisningen brukes til toktforberedelser og det gjennomføres et tokt med forskningsfartøy på inntil 48 timer. Til toktet må studentene medbringe eget arbeidstøy som er egnet for arbeid med fisk og mye vannsøl.

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen. Evalueres med bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått. Studentene kan medbringe kalkulator på eksamen.

Arbeidskrav 1: En oppgave i kalkulasjon av seleksjon i fiskeredskaper. (Varighet ca. 1 uke).

Arbeidskrav 2: Deltagelse på tokt med godkjent toktrapport. Studentene kan skrive rapporten gruppevis. Dersom tiden tillater det så vil de ulike gruppene få anledning til å legge fram sine presentasjoner i plenum. Begge arbeidskrav må være godkjent av faglærer for å gi studenten adgang til eksamen. Innleveringsfrist en uke etter endt tokt.

Kontinuasjonseksamen: Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangerte eksamen i dette emnet.


Dato for eksamen

En skriftlig prøve 05.12.2016

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum

Pensum består av en bok og to kompendier, i tillegg til utvalgte rapporter/artikler.

Forelesningene (presentasjoner) som legges ut i Fronter - er en del av obligatorisk pensum.

I tillegg legges det ut kursorisk pensum i Fronter i form av relevante rapporter og artikler.