Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2016
JUR-8001 Rettsvitenskapens svenneprøve, rolle og etikk - 2 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Emnet er todelt: Den første delen om rettsvitenskapens svenneprøve omfatter hvilke kvalitetskrav som stilles til å få godkjent ph.d.-grad i rettsvitenskap. Videre tas spørsmål opp knyttet til valg av metode, veiledning, samt praktiske opplysninger knyttet til utenlandsopphold under studiet og administrering/organisering av forskerhverdagen.
Studentene skal gis kjennskap til hvor og hvordan man kan få hjelp til praktisk tilrettelegging av arbeidet, utenlandsopphold, hvilken service som kan tilbys av Universitetsbiblioteket, opplæring i bruk av elektroniske informasjonskilder, og bruk av IKT som verktøy for administrasjon av forskningsprosjekter.
Den andre delen om rettsvitenskapens og rettsforskerens rolle, med etikk tar for seg rettsvitenskapens og rettsforskerens rolle i forhold til andre jurister, som f. eks. dommere og advokater. Spørsmål om hvilke roller en rettsforsker kan og bør velge står sentralt i denne delen. Studentene diskuterer også de etiske krav som stilles til forskere og forskning i rettsvitenskap.
Opptakskrav
Hva lærer du
Etter fullført kurs skal studentene ha god kjennskap til vitenskapelighetskriteriene og de kvalitetskravene som stilles til en ph.d.- grad i rettsvitenskap. De skal ha et utvidet perspektiv på metodevalg og ha kjennskap til at det finnes ulike metodiske tilnærminger innenfor rettsvitenskapelig forskning. Problemstillingene og studentens kunnskapsinteresse må være styrende for valg av metodisk tilnærming.
Studentene skal ha kjennskap til rettsvitenskapens og rettsforskerens rolle i samfunnet og ha foretatt en refleksjon over etiske spørsmål knyttet til dette og til eget tema.
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Eksamen
Eksamen:
Det avholdes ingen formell eksamen i emnet. Dette må ses i sammenheng med at studentene etter å ha fullført alle emnene i opplæringen skal levere et eller flere arbeider som blir vurdert for ph.d.-graden i rettsvitenskap av en bedømmelseskomite som fakultetet oppnevner.
Arbeidskrav:
Det er obligatorisk å være til stede på undervisningen og delta aktiv i diskusjonene. Med aktiv deltakelse menes at studentene må kort presentere temaet for egen avhandling, og under seminaret forsøke å knytte de ulike emnene til eget tema.
I tillegg forventes det at alle studentene legger fram artikler til diskusjon i seminarundervisningen, i tråd med retningslinjene for leseseminar.
Pensum
Studenten skal gjennomgå minimum 100 sider faglitteratur i forbindelse med forberedelsen til og gjennomføringen av undervisningen på emnet.
Denne litteraturen framgår av:http://uit.no/ansatte/organisasjon/artikkel?p_document_id=367496&p_dimension_id=88177&p_menu=28714
http://uit.no/ansatte/organisasjon/artikkel?p_document_id=367496&p_dimension_id=88177&p_menu=28714