Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2016

SOS-1012 Kultur, fritid og frivillig arbeid - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for samfunnsvitenskap

Emnetype

Nettbasert emne, som i tillegg har ordinær undervisning på campus. Emnet anbefales som førstesemesteremne i bachelorgrad i sosiologi, i tillegg til ex.phil. og ex. fac., men kan gjerne tas som enkeltemne eller som valgemne i andre bachelorgradsprogrammer. Passer godt for studenter på lektorutdanning med studieretning eller fag 2 i sosiologi.

Studiepoengreduksjon

SOS-1030 Frivillig arbeid - nettbasert 10 stp

Innhold

Emnet er delt inn i tre hovedkomponenter:

1) Emnet består av en teoretisk innføring i sosiologisk teori som anvendes på feltet fritid og frivillig arbeid. Dette knyttes sammen med fritid og valg av fritidsaktiviteter, og da spesielt frivillig arbeid. Fritid som fenomen er et tema som gjennomgås, og en vil vise til den historiske utviklinga av fritid og valg av fritidsaktiviteter. Hovedfokus vil være å forstå hvorfor folk velger frivillig arbeid, og utvikling av fenomenet frivillig arbeid i samfunnet, både i Norge og i noen grad også globalt.

Frivillig arbeid, fra det lokale idrettslaget eller sanitetsforeninga til de store internasjonale organisasjonene, vil være i fokus i dette emnet. Vi kommer innom festivalene, internasjonalt hjelpearbeid og andre tema. Den offentlige politikken på området fritid og frivillig arbeid vil gjennomgås, og en vil studere forholdet mellom det offentlige og frivillighet.

2) Praksis i frivillig arbeid, eller i en organisert fritidsaktivitet, og faglig refleksjon over dette arbeidet Emnet evalueres en gang per programperiode. Evalueringen skjer etter avslutning ved hjelp av Quest Back. Evalueringen gjennomgås av faglærer og drøftes av programstyret for sosiologi.


Søknadsfrist

1. juni

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søknadskode 9407 - nettbaserte og desentraliserte emner.  

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskap:

Ferdigheter:

Kompetanse:


Undervisnings- og eksamensspråk

Eksamen kan avlegges på norsk eller annet skandinavisk språk. Det kan søkes instituttet om å avlegge eksamen på engelsk.

Undervisning

Emnet gis som både nettbasert tilbud og som ordinært tilbud med forelesninger på campus. Det er mulig å følge både forelesninger på nett og på campus om man vil. Det gis ca. 16 timer forelesning. Det tilbys seminar på campus 3-4 ganger, og tilsvarende nettbasert seminar.

Forelesningene filmes og legges ut på undervisningsportalen Fronter. Det blir også lagt ut lydfil og powerpoint fra forelesningene. Fronter blir brukt til kommunikasjon med studentene på emnet.

Kvalitetssikring av emnet:

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.

Det gis ca. 16 timer forelesning. Det tilbys seminar på campus 3-4 ganger, og tilsvarende nettbasert seminar.

Emnet gis med en kombinasjon av forelesninger på universitetet og på nett, og som nettbasert tilbud til studenter som ikke holder til på Universitetet i Tromsø til daglig. Forelesningene filmes og legges ut på undervisningsportalen Fronter. Det blir også lagt ut lydfil og powerpoint fra forelesningene. Undervisningsportalen Fronter blir brukt til kommunikasjon med studentene på emnet.

Kvalitetssikring av emnet:

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen: 1) Arbeidskrav knyttet til deltakelse i frivillig arbeid eller fritidsaktivitet:

2. Deltakelse i nettbasert seminar om kultur, fritid og frivillig arbeid.

Begge arbeidskravene må godkjennes før studenten får gå opp til eksamen.

Eksamen består av: En ukes (7 dager) hjemmeoppgave på 4000 ord (ca.10 sider) med oppgitte oppgavetekster. Det vil variere hvor mange oppgaver som skal besvares.

Eksamen evalueres med bokstavkarakter (A-F), der F regnes som stryk.

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Pensum

Pensum består av bøker, et kompendium (ca. 170 sider) og internettressurser, til sammen ca. 700 sider.

Bøker/rapporter m.v.:

Folkestad, Bjarte m.fl.: Frivillig innsats i Noreg 1998-2014. Kva kjenneteikner dei frivillige og kva har endra seg? Rapport 2015-4. Oslo: Senter for sivilsamfunn og frivillig sektor. Side 1-72 (72 sider)

Frivillighet for alle. Melding fra Stortinget. St.meld. nr. 39 (2006-2007). Det kongelige kultur- og kirkedepartementet. Del I: Overordnede prinsipper (Til sammen 37 sider).

Nygaard, Thomas (1995): Den lille sosiologiboka. Innføring i sosiologisk handlingsteori. Oslo: Universitetsforlaget. Deler av boka er pensum (ca. 100 sider).

Østerberg, Dag (1997 eller nyere): Sosiologiens nøkkelbegreper. Oslo: Cappelen Akademiske Forlag. (ca. 90 sider)