Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2016

SAM-1013 Samisk språkkunst - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for språk og kultur

Emnetype

Emnet er obligatorisk i studieretning samisk som morsmål og kan tas som enkeltemne.

Innhold

Emnet gir en god innføring i språkbruk i ulike sammenhenger. Det vil bli brukt ulike metoder og tilnærmingsmåter for å analysere hva som kjennetegner kommunikasjon og språklige virkemidler i forskjellige stilarter. Emnet legger vekt på blant annet samiske idiomer, lek med språket, gåter og ordtak. Både samiske klassikere og nyere litteratur vil utgjøre pensum. Emnet vil også ha en praktisk side der studenten skal øve opp sin egen språkbruk.

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Anbefalte forkunnskaper: Studenten bør kunne samisk på morsmålsnivå.

Søknadskode 9199 -  enkeltemner lavere grad (ikke realfag).


Hva lærer du

Etter bestått eksamen skal studenten ha følgende læringsutbytte:  

Kunnskaper

Studenten har:

 

Ferdigheter:

Studenten kan:

 

Kompetanse

Studenten kan:


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket er nordsamisk. Mesteparten av teksttilfanget i emnet vil også være på samisk, fortrinnsvis nordsamisk. En del av pensumlitteraturen vil være både på samisk, norsk og engelsk. Eksamensspråket er samisk.

Undervisning

Undervisning gis i form av forelesninger og seminarer. Det vil i alt være tre samlinger i løpet av semesteret. I de undervisningsfrie periodene skal studentene arbeide med å produsere egne tekster. Denne modulen forutsetter at studentene følger undervisningen og bidrar aktivt til diskusjonene under seminarene, og passer derfor dårlig som selvstudium.

Kvalitetssikring av emnet:

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Arbeidskrav:

Til andre samling skal studentene levere inn et skriftlig arbeid på 2-4 sider over et selvvalgt emne. Arbeidet presenteres for de andre studentene i plenum. Meningen er at hele gruppen, inkludert lærer, gir kollektiv vurdering og veiledning av arbeidet. Det innleverte arbeidet skal være et kåseri, essay eller en faglig artikkel. Oppgaven kan utvikles til å bli eksamensarbeid i form av en semesteroppgave. Oppgaven skal leveres til fastsatt tid, som det opplyses om på første samling. Besvarelsen må være godkjent av faglærer for at studenten skal få gå opp til eksamen. Det er obligatorisk frammøte på 2 av 3 samlinger. Arbeidskravene må være godkjent før man kan fremstille seg til eksamen.

Vurdering/eksamen:

Semesteroppgave på omtrent 1200-1500 ord, som blir vurdert etter karakterskalaen A-F.

Ved karakter F/«ikke bestått» tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Pensum

primærlitteratur

Dessutom väljs två böcker i samråd med läraren av följande författare: Elle-Sylve Blind, Inga Ravna Eira, Eino Guttorm, Hans Alak Guttorm, Ros Marie Huuva, Stina Inga, Rauni Magga Lukkari, Kirsti Paltto, Synnøve Persen, Klemet Nilsen Turi, Paulus Utsi, Nils Aslak Valkeapää, Ellen Marie Vars, Jovnna-Ande Vest, Kerttu Vuolab, eller någon annan samisk författare

Sekunderlitteratur (anbefalt pensum)

Valgfritt pensum