Skriv ut | Lukk vindu |
Høst 2015
FSK-2011 Fiskeri- og havbruksnæringen i praksis - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Emnets formål er å gi studentene en praktisk og teoretisk innføring i arbeidslivet i bedrifter, forvaltningsinstanser og organisasjoner innen marine næringer. Emnet starter med en felles samling i samarbeid med Senter for karriere og arbeidsliv (SKA) og bedrifter i sjømatnæringen. Studentene skal lære seg å skrive søknader og CV, og skal deretter søke om en praksisplass til en bedrift som er relevant i forhold til valgt studieretning på bachelorstudiet (Ressursforvaltning, Havbruk, Sjømat eller Marked og ledelse).
Etter fordelingen skal studentene ut i arbeidspraksis, og skal i løpet av tre praksisperioder bli kjent med en bedrift i sjømatsektoren. De skal utføre arbeidsoppgaver i bedriftene etter anvisning fra nærmeste leder, som er relevante for deres kompetanse og valgt studieretning. I løpet av studiet skal studenten ha tilegnet seg hvordan bedriften er organisert, og skal også få erfaringer, kunnskaper og ferdigheter som arbeidstaker i sjømatsektoren. Utenom praksisperiodene er det samlingsbasert undervisning, med presentasjoner fra studentene, forelesninger og seminarer. Studentene må regne med en betydelig egninnsats på dette emnet.
Hva lærer du
- kjenne til hovedtrekkene i den virksomheten de har praksis i, herunder historie, formål, organisasjon, formell ledelsesstruktur og økonomi
- ha tilegnet seg kunnskap om bedriftens/virksomhetens plass og funksjon i sjømatsektorens verdikjede
- ha kjennskap til hvilke krav og forventninger en lederien sjømatbedrift stiller til sine arbeidstakere
- vurdere og reflektere over relevansen av kunnskap tilegnet gjennom studiet i fiskeri- og havbruksvitenskap i forhold til hva bedriftene etterspør og har behov for
- anvende teorier om arbeid i praksis, innovasjon og betydningen av samarbeid mellom FOU-sektoren og sjømatsektoren for en bedrifts utvikling
- kjenne til de formelle og uformelle sidene ved å være arbeidstaker i en sjømatbedrift, herunder ansvarslinjer, plikter og rettigheter
- kjenne til sjømatsektorens rammvilkår,herunder de lover, forskrifter og regler som gjelder og er relevante for den aktuelle bedriften (f.eks deltakerloven, havressursloven, fiskeoppdrettsoven, etc.
- få innsikt i den aktuelle bedriftens muligheter og utfordringer mht. f.eks øknonomi, marked, ressurser og endrede rammevilkår
- samle inn data og kunnskap fra bedriften for å skrive arbeidskrav og hjemmeeksamen herunder intervjudata fra nærmeste leder
- vurdere bedriten i et uavhengig faglig perspektiv
- ha satt seg inn i teoretisk kunnskap og modeller om bedriftsutvikling som kan anvendes på den aktuelle bedriften
- skrive søknad og cv for arbeidspraksis
- viseeeil å refektere over egen utvikling som arbeidstaker
- vurdere og beskrive planer og muligheter for egen jobbkarriere innen sjømatsektoren
- utføre arbeidsoppgaver i en praksisbedrift etter anvisning fra nærmere leder
- presentere bedriften ovenfor medstudenter og veileder
- anvende kunnskaper om den aktuelle bedriften og teoretisk kunnskap om innovasjon og bedriftsutvikling i forbindelse med arbeidskrav og skriving av hjemmeeksamen
- forstå og anvende kunnskap om sjømatbedrifters rammevilkår, som lover og forskrifter, men også forventninger og omdømme
- anvende teorier om innovasjon og bedriftsutvikling på den akutelle bedriften
- vise selvstendighet, ansvarlighet og respekt som arbeidstaker
- skissere og drøfte utviklingsmål for bedriten med tanke på samarbeid med FOU - mijøer
- kjenne tll hovedtrekken i arbeidslivets spilleregler, herunder etikk, ansvarsforhold, og de plikter og rettigheter man har som arbeidstaker i sjømatsektoren
- ha tilegnet seg en grunnleggende forståelse av de muligheter og utfordringer som bedrifter i sjømatsektoren står ovenfor, knyttet til marked økonomi, ressursforvaltning og innovasjon
- ha tilegnet seg generelle jobbferdigheter
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Eksamen
Tre arbeidskrav må være bestått for å ta eksamen.