Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2016

BIO-2601 Generell mikrobiologi - 10 stp


Ansvarlig enhet

Norges fiskerihøgskole

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne

Studiepoengreduksjon

BIO-106 Generell mikrobiologi 10 stp

Innhold

Emnet tar utgangspunkt i mikrobiologidelen av MBI-1001 Celle- og molekylærbiologi og tar for seg sentrale temaer som ikke berøres der. De viktigste formene for regulering av genuttrykk hos prokaryoter omhandles og videre deres genetikk, med vekt på mutagenese, naturlig horisontal genoverføring og rollen de spiller i moderne genteknologi. Dagens kunnskap om mikrobielle genomer og hvilke metoder som er tilgjengelige for å studere disse, blir presentert. Det gis en innføring i molekylære metoder for mikrobiell systematikk, og sentrale grupper av prokaryoter og mikrobielle eukaryoter presenteres.

Forelesningene omfatter videre mangfoldet av energimetabolismer hos prokaryoter og hvordan disse metabolismene er knyttet nært sammen med viktige biogeokjemiske sykluser i naturen. Mer helsemessige sider av mikrobiologien tas opp gjennom omtale av epidemiologi, viktige infeksjonssykdommer, vannbehandling og næringsmidler.

Laboratoriekurset gir øvelse i sentrale teknikker som er i bruk i mikrobiologiske laboratorier. Utvalgte grupper av organismer studeres med utgangspunkt i den rollen de spiller innen mikrobiell økologi eller næringsmiddelmikrobiologi. Bedriftsbesøk (bryggeri) inngår i laboratoriekurset.


Søknadsfrist

1. desember for enkeltemner som tilbys i vårsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse + Matematikk R1 eller (S1+S2) og enten Matematikk (R1+R2) eller Fysikk (1+2) eller Kjemi (1+2) eller Biologi (1+2) eller Informasjonsteknologi( 1+2) eller Geologi (1+2) eller Teknologi og forskningslære (1+2).

Søknadskode 9336 enkeltemner i realfag.

Hva lærer du

Dette emnet, sammen med modulen i mikrobiologi som inngår i innføringsemnet i celle- og molekylærbiologi, skal gi studentene en bred, generell innføring i faget mikrobiologi.

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk er hovedspråket i undervisningen. Noen enkeltforelesninger kan foregå på engelsk. Læreboken er på engelsk.

Undervisning

Undervisningen gis som forelesninger, laboratorieøvelser og kollokvier. Studentene skal ha en muntlig presentasjon knyttet til laboratoriekurset.

Eksamen

4 timer skriftlig eksamen ved slutten av semesteret.
Bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått.
Pensum og laboratoriekurset er grunnlag for eksamen.
Ved stryk på skriftlig eksamen arrangeres det kontinuasjonseksamen i påfølgende semester.

Arbeidskrav
Laboratoriekurset må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen. Godkjenning krever tilstedeværelse på alle øvelser og godkjente laboratorierapporter.

Dato for eksamen

En skriftlig prøve 15.06.2016

Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.


Pensum