Skriv ut Lukk vindu


 

Høst 2013

BIO-2005 Biologiske ressurser i nord - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for arktisk og marin biologi

Emnetype

Teoretisk.

 

Emnet er obligatorisk for studenter som er tatt opp på bachelorprogrammet i biologi, klima og miljø og studieretningen; havbruk, i bachelorprogrammet fiskeri og havbruksvitenskap. Emnet kan også tas som enkeltemne.


Innhold

Gjennom en økosystemtilnærming tar kurset for seg viktige marine, vassdrags, vilt og botaniske ressurser som utnyttes direkte eller indirekte i nordområdene. I dette inngår en introduksjon til livsgrunnlaget for de ulike biologiske ressursene, samt hvordan de påvirkes av naturlige og menneskeskapte faktorer (inkludert klima). Kurset tar for seg forvaltningsutfordringer på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå, samt likheter og forskjeller i forvaltningspraksis for de ulike biologiske ressursene. I den marine delen fokuseres det på økosystemforvaltning hvor særlig viktige høstbare bestander av fisk, krepsdyr og sjøpattedyr inngår. Under vassdragsdelen legges det særlig vekt på ferskvannsfisk, inkludert høyarktiske bestander og den marine fasen til våre laksefiskarter. I viltdelen vektlegges hjorte- og småviltbestander og modeller for forvaltning av disse. I den botaniske delen fokuseres det både på plantene som direkte høstbare ressurser og deres basisrolle for høyere trofiske ressurser i de ulike økosystemene. Undervisningen inkluderer direkte kontakt med representanter fra ulike forvaltningsorgan.

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse + Matematikk R1 eller (S1+S2) og enten Matematikk (R1+R2) eller Fysikk (1+2) eller Kjemi (1+2) eller Biologi (1+2) eller Informasjonsteknologi( 1+2) eller Geologi (1+2) eller Teknologi og forskningslære (1+2).

Søknadskode 9336 enkeltemner i realfag.


Hva lærer du

Studenten skal få økt kunnskap, innsikt og bevissthet omkring viktige biologiske ressurser i nord, samt forvaltning, høsting og utnyttelse av disse. Videre skal studenten få erfaring i å lese og forstå vitenskapelig litteratur og erfaring i diskusjon av muntlig og skrevne presentasjoner av problemstillinger presentert i kurset.

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Undervisningen gis gjennom 40 timer forelesning, en 3-4 dagers obligatorisk feltekskursjon, samt 20 timer med kollokvier/seminar som også inkluderer innleide forelesere fra ulike forvaltningsorganer og tid til muntlige presentasjoner fra studentene.

Eksamen

Muntlig eksamen. Bokstavkarakterer A-E; F er ikke bestått. Arbeidskrav må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen. Arbeidskrav: Obligatorisk ekskursjon og muntlig presentasjon av oppgitt tema på seminar gis før eksamen med karakter bestått/ikke bestått.

Pensum

Pensumliste vil bli lagt ut på Classfronter.